Ramadan acitiviteiten voor iedereen

Assalaamoe Aleikoem wa Rahmatullahi wa barakatuh,

Alhamdoelilah, het is weer zover! De maand Ramadan is er weer. Speciaal hiervoor heeft Islam Color iets leuks voor kinderen en volwassen bedacht. Op deze pagina vind je leuke downloads en we hebben een aantal veelgestelde vragen met antwoorden op een rijtje gezet. Gebruik voor de beste weergave van deze pagina een laptop of pc ipv een mobiele telefoon.

Voor kids

Om in deze maand elke dag goed te benutten heeft Islam Color een activiteitenboek gemaakt voor jou. Versie A is bedoeld voor 6 t/m 8 jaar en versie B voor 9 t/m 12 jaar. De antwoorden zijn ook al beschikbaar en kunnen meteen gedownload worden.

Je kunt de kunstwerken die je gaat maken mailen naar educatie@islamcolor.nl, zodat wij deze kunnen delen op social media. Een bericht sturen via Instagram of Facebook mag natuurlijk ook.

Volg ons op YouTube

We zijn actief op social media en wij updaten onze social feeds regelmatig. We organiseren cursussen en lezingen via YouTube. Wil je niks missen? Abonneer je dan op onze YouTube kanaal. Zet de schakelaar op “meldingen ontvangen” en je krijgt automatisch bericht zodra we iets nieuws plaatsen. Zo hoef je niks te missen.

Maand schema

Voor volwassenen

We hebben natuurlijk ook aan de volwassenen gedacht en wat handvaten neergezet voor in de Ramadan. Je vindt hierin de Qur’an, lezingen, smeekbeden, kalender en andere belangrijke informatie.

Qur'an en dhikr schema

De maand Ramadan is een maand die vol zit met zegeningen. Het is daardoor de bedoeling dat elke moslim deze zo optimaal benut, want de volgende Ramadan is niet beloofd. Zoals jullie weten wordt de maand Ramadan, de maand van de Qur’an genoemd. Dit is niet zonder reden, in deze heilige maand is de Qur’an geopenbaard aan onze Profeet Mohammed ﷺ. Ook wordt het aangeraden om de Qur’an zoveel mogelijk te reciteren en te bestuderen in deze heilige maand. Hieronder zie je een schema wat onze geliefde Shaykh Said El Mokadmi heeft opgesteld. Er zijn 2 schema’s eentje voor beginnelingen en een andere voor gevorderden. Moge Allah ons vasten, gebeden, dhikr, smeekbeden en recitaties accepteren, Ameen! (Sla deze afbeeldingen gerust op)

Steun ons!

De Ramadan was een van de meest geliefde maanden voor onze Profeet Mohammed ﷺ om sadaqah (aalmoezen) uit te geven. Hij spoorde de sahaba extra aan in deze maand om aalmoezen weg te geven, de armen te voeden en om de minderbedeelden te helpen.

Hij heeft ook gezegd: Degene die een vastende voedt bij het verbreken van het vasten, zijn zonden worden hierdoor vergeven. Hij zal worden gered van het Vuur en zijn beloning is evenveel als die van degene die vast zonder dat er iets van de beloning van de vastende af gaat.

(at-Thirmidhie, Ibn Maadjah, ad-Daarimie)

Probeer ook deze Ramadan veelvuldig sadaqah te geven, dit hoeven niet telkens grote bedragen te zijn maar hetgeen men kan missen. Sadaqah van een arm persoon kan beter zijn dan een rijk persoon, Shaykh al-Islam Zakariyya al-Ansari zei:

Sadaqa vanuit weinig bezittingen is beter dan sadaqa vanuit veel bezittingen, omdat het moeilijker is. Beloning is gebaseerd op de mate van moeite.” (fath al-‘allam, p. 332)

Ons advies luidt dan ook om elke dag een bedrag te doneren (bijvoorbeeld 1 euro) en om dit bedrag uiteindelijk in de laatste 10 dagen te verhogen omdat de laatste 10 dagen nog meer zegeningen bevat. Geef je sadaqah aan armen, islamitische organisaties, moskeeën en andere hulpbehoevenden. Draag ook een steentje bij aan ons vrijwilligerswerk en druk nu op onderstaande knop! Je wordt dan doorverwezen naar het donatieformulier op onze website. Moge Allah je belonen daarvoor, je zonden vergeven en van ons allen het vasten accepteren! Allahoema Ameen!!!