MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Hoe brengen we een islamitische sfeer binnen onze islamitische studentenvereniging?

Vraag:

Ik ben recentelijk begonnen met de studie geneeskunde in de Cayman Islands en er is een sterke behoefte aan islamitische eenheid hier. We zijn een islamitische studentenvereniging aan het oprichten, maar om eerlijk te zijn ben ik heel erg bang dat het zal worden misbruikt als een gelegenheid voor mannelijke en vrouwelijke studenten om ongepaste interactie met elkaar te hebben. Heeft u enige tips voor wat we kunnen doen om voor een islamitische omgeving te zorgen die wij heel hard nodig hebben.


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,
Moge Allah swt je belonen voor je inzet. Mijn persoonlijke advies, gebaseerd op mijn eigen ervaringen met mijn islamitische vereniging op de FSU, is om zo georganiseerd mogelijk te zijn. Wat ik heb opgemerkt, is dat evenementen van islamitische studentenverenigingen neigen te fungeren als grond voor ongepaste interactie, wanneer deze evenementen worden gehouden zonder duidelijke doelstellingen of structuur.
Het is heel erg belangrijk dat bestuursleden van islamitische studentenverenigingen samenkomen om een plan van aanpak te bespreken voordat het jaar begint. Wat hopen jullie te bereiken voor het jaar? Wat is de beste manier om deze doelen te bereiken? Bijvoorbeeld, als je besluit dat een van de doelen het vergroten van de islamitische kennis van de leden is om  hen dichterbij Allah swt te brengen, dan moet je manieren vastleggen om dit als islamitische studentenvereniging te bereiken.
Een manier die wij probeerden om de religieuze sfeer van onze islamitische studentenvereniging op FSU te versterken, was het hebben van een gastspreker of een lid die een religieuze preek (halaqa) gaf bij elke bijeenkomst. Verder begonnen we al onze bijeenkomsten met een recitatie uit de koran en eindigden we met een dua. We hielden onze bijeenkomsten soms rondom gebedstijd, zodat we gezamenlijk konden bidden. Ik weet dat het gezamenlijk bidden letterlijk ervoor heeft gezorgd dat sommige van onze leden voor het eerst in hun leven in aanraking kwamen met het gebed. Hoe gestructureerder de bijeenkomsten zijn, des te meer profijtvol ze zullen zijn.
Verder raad ik het ten zeerste af om evenementen te houden die puur sociaal van aard zijn, zonder dat er andere dimensies erin worden opgenomen. Ik denk niet dat bijvoorbeeld uit eten gaan met alle leden van de islamitische studentenvereniging of samen gaan bowlen per definitie nuttig zal zijn. Als een islamitische studentenvereniging eenmaal puur begint te draaien om het socializen, verliest het haar significantie. Een organisatie hoeft niet uit eten te gaan of te gaan bowlen. Een organisatie moet zorgen voor betekenisvolle diensten en evenementen die anders niet beschikbaar zouden zijn.
Natuurlijk zou een islamitische studentenvereniging wel iets van sociale activiteiten moeten opnemen in haar jaarlijkse planning, maar deze activiteiten kunnen draaien om significantere doelstellingen, zoals het samenkomen voor het verbreken van de vasten tijdens Ramadan of het hebben van organiseren van een feestje tijdens Eid. Zolang er een goed gestructureerde programma is, zal het nuttig zijn in sha Allah. Ik hoop dat dit advies nuttig zal zijn. Moge Allah swt je hart leiden naar hetgeen wat Hem het meest behaagt.
Beantwoord door Zuster Hadia Mubarak
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/08/31/how-do-we-bring-about-an-islamic-environment-to-our-msa/
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram