MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

In mijn moskee is er een mangoboom. Moet ik toestemming verkrijgen om mango’s van de mangoboom te mogen plukken?

Vraag:

In mijn moskee is er een mangoboom. Moet ik toestemming verkrijgen om mango’s van de mangoboom te mogen plukken?


Antwoord:

Wa’alaykum assalam. Jazakum Allah khayr voor jouw vraag. Moge Allah jou belonen voor jouw verlangen om de correcte regels te achterhalen alvorens je handelt. De toelaatbaarheid of verbod met betrekking tot het eten van fruit van bomen in een moskee keert terug naar de reden waarom de fruitboom in de moskee was geplant.

Wanneer is het verboden om te eten van bomen in een moskee

Als de boom specifiek voor de moskee was geplant, is het niet toegestaan om te eten van haar fruit. Liever wordt het fruit verkocht waarna het profijt teruggaat naar het fonds van de moskee. Evenzo, als de boom geplant werd als een onderdeel of ter begiftiging naar een specifiek groep (Waqf), zoals de imam van de moskee en zijn familie, dan ook is het voor een ieder verboden om te eten van de boom. De enige manier om dit te weten te komen is door te vragen aan de commissie van de moskee. In deze scenario's, als iemand van de boom zonder toestemming at, dient diegene de moskee te vergoeden voor het gegeten fruit.

Wanneer het is toegestaan om te eten van bomen in een moskee

Als de boom geen van het hierboven genoemde was, zoals dat de boom geplant was als een onvoorwaardelijke daad van liefdadigheid voor een ieder die ervan neemt, dan zou het toegestaan zijn om te eten van haar vruchten. Opnieuw is de manier dit te weten te komen door te vragen aan de commissie van de moskee.

Als iemand niet weet of de boom voor de moskee geplant was, ter begiftiging, of voor algemeen gewin, dan is het ook voor een ieder toegestaan om ervan te eten. Echter is het sterk aanbevolen voor een ieder om zijn best te doen om de status van de boom te achterhalen alvorens ervan gegeten wordt. En Allah weet het beste.

[‘Iyanat al Talibin, Tuhfa al Muhtaj]

As-salamu alaikum,
[Shaykh] Jamir Meah
http://seekershub.org/ans-blog/2017/05/21/is-it-permissible-to-eat-the-fruits-from-a-tree-planted-in-a-mosque/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram