Vraag:
Ik zou graag meer willen leren over het verschil tussen tawbah, inabah en awbah. Wat zijn de definities van deze woorden? Verschillen deze in graden van nabijheid aan Allah, de Verhevene?
Antwoord:
Wa alaikum assalaam wa rahmatullahi wa barakatuh, Ik hoop dat dit je in de beste staat van gezondheid en geest bereikt. Dit zijn de staten van de mensen van berouw.
Imam Qushayri legt uit in zijn geweldige Risala:
‘’De mensen van berouw (ta’ibin) hebben karakteristieken en staten… hiernaar wordt verwezen met de woorden van de spirituele meesters, met betrekking tot de betekenis van berouw (tawba).
Ik heb de leraar Abu Ali al-Daqqaq horen zeggen: ‘’Berouw heeft drie categorieën: de eerste hiervan is tawba [je terugkeren van zonde naar onderwerping ]; de middelste is inaba [terugkeren van onachtzaamheid of gebrek aan oprechtheid of gebrek aan vastberadenheid, naar oplettendheid, meer oprechtheid en vastberadenheid]; en de laatste is awba [terugkeren van iemand anders dan Allah, door je compleet en alleen tot Hem te richten]…’’
De opmerkingen tussen haakjes zijn van mij [Shaykh Faraz].
Wassalaam,
Beantwoord door Shaykh Faraz Rabbani
الرسالة القشيرية – (1 / 46)
وللتائبين صفات وأحوال: هي من خصالهم، يعدُّ ذلك من جملة التوبة، لكونها من صفاتهم، لا لأنها من شرط صحتها، وإلى ذلك تشير أقاويل الشيوخ في معنى التوبة: سمعت الأستاذ أبا عليّ الدِّقاق، رحمه الله تعالى، يقول: التوبة على ثلاثة اقسام: أوَّلها التوبة، وأوسطها الإنابة، وآخرها الأوبة.
فجعل التوبة بداية، والأوبة نهاية، والإنابة واسطنهما.
فكلُّ ما تاب لخوف العقوبة فهو صاحب إنابة.
ومن تاب مراعاة للأمر لا للرغبة في الثواب أو رهبة من العقاب فهو صاحب أوبة.
ويقال أيضاً: التوبة صفة المؤمنين، قال الله تعالى: ” وتوبوا إلى الله جميعاً أيه المؤمنون ” .
والإنابة: صفة الأولياء والمقرَّبين، قال الله تعالى: ” وجاء بقلب منيب ” .
والأوبة: صفة الأنبياء والمرسلين، قال الله تعالى: ” نعم العبد إنه أوَّاب
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/09/24/what-is-the-difference-between-tawbah-inabah-and-awba/