MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Mentaal Welzijn (2): Principes

Acht Elementen van Mentale en Emotionele Gezondheid

Abu Zaid spreekt van bepaalde elementen van mentale en emotionele gezondheid, en die zijn als volgt:

  • De behoeften identificeren;
  • Het plannen om de eigen gezondheid te beheren;
  • De manieren van genezing bij dwaling;
  • Hetgeen wat de zelf beïnvloedt;
  • Woedebeheersing;
  • Angst en zorgen;
  • Verdriet en schrik;
  • Negatieve zelfpraat.

Dit is een hele wetenschap. Wij kijken enkel naar enkele gerelateerde, belangrijke inzichten, en zetten ze in de context van ons geloof en onze religieuze perspectief.

Vijf Principes
Een persoon moet het beste in alles zoeken. Men richt zijn reden en religieus begrip om het meeste te halen uit wat Allah jou heeft toevertrouwd, en waarmee Hij jou heeft gezegend. Vijf principes helpen iemand (daarbij).

Het eerste principe is “Heelheid”. Jouw welzijn als een gelovige en jouw vervulling als een mens komen voort uit het zo goed mogelijk in balans brengen van alles.

Het tweede principe is dat het goede ontstaat door dingen op een blijvende manier in balans te houden, door te proberen om gezonde routines op te bouwen. Het goede komt van balans en balans komt van consistentie, het regelmatig handhaven van het goede. Een voorbeeld hiervan is dat een basis van goede, gezonde en evenwichtige routines iets biedt om op terug te vallen bij het geval van een schok(kende gebeurtenis).

Het derde principe is dat het goede ontstaat door wijsheid te benutten.

Het vierde principe betreft religieuze wijsheid. Ook is er praktische wijsheid die samenhangt met religieuze wijsheid, dat met lichaamsverzorging, geestelijke verzorging en emotieregulatie te maken heeft.

Het vijfde principe betreft ervaringsgerichte wijsheid in je leven. Wat werkt, en wat werkt niet? Men dient raad te vragen.

Zoek Deskundige Hulp
Al-Balkhi gebruikt een interessant voorbeeld; hij verwijst naar koningen. Koningen wilden leven en streefden naar doelen als kracht, macht, invloed en rijkdom. Ze wilden het maximale halen uit hetgeen wat ze hadden, dus namen ze persoonlijke dokters om voor hun gezondheid te zorgen. Daarnaast hadden koningen ook altijd adviseurs in hun buurt om hen te helpen de juiste beslissingen te nemen en op uitdagingen te reageren. Wanneer ze hoorden dat iemand ze aanviel of dat er een crisis was, hadden ze adviseurs die de zaken mentaal en emotioneel in perspectief plaatsten, zodat het evenwicht kon worden hersteld.

Dat inzicht is ook voor ons van toepassing. We zijn misschien geen koningen, maar we hebben wel iets gemeenschappelijks. We streven naar goede fysieke routines, maar zodra dat op de proef wordt gesteld, hebben we adviseurs over onze fysieke gezondheid nodig, zoals dokters.

Op dezelfde manier hebben we juiste routines voor mentale en emotionele gezondheid nodig, zodat we het goede kunnen bevorderen. Wanneer we op de proef worden gesteld, moeten we weten waar we naartoe moeten gaan voor begeleiding. Een deel van die begeleiding is in onze tijd praktisch gezien spirituele begeleiding, die helpt om perspectief te bieden.

Daarnaast behoort het tot de Sunnah om deskundige hulp te zoeken om ons te helpen het goede te herstellen of te bevorderen, met betrekking tot onze mentale en emotionele gezondheid. Dat zou de vervulling zijn van de Sunnah om te zorgen voor het toevertrouwde dat Allah ons heeft gegeven en het meeste te halen uit de giften van Allah.

De Eerste Sleutel: De Behoefte Identificeren
Er is een behoefte om te zorgen voor onze mentale en emotionele gezondheid. Je bent een lichaam en een zelf, en beiden maken je een mens. Het zelf heeft meerdere vermogens. De geest is het instrument waarmee je beslissingen neemt, en je emoties reguleren hoe je bent en hoe je je voelt over hetgeen wat op je pad komt. Deze twee zijn aan het hart verbonden. Het hart heeft stadia van karakters: hoe je met Allah bent en hoe je nu met mensen bent.

Je moet zorgen voor de gezondheid van je geest, zodat het goed kan functioneren en voordelige keuzes kan maken. Je moet ook erkennen dat de geest omringd wordt door gevoelens. Deze gevoelens zijn je emoties, en onder deze emoties ligt een fundamentele basis: je karakter. Dit zijn de eigenschappen van het zelf die geworteld in het hart zitten.

Gevoelens komen en gaan, maar wanneer ze komen kunnen ze hard aankomen. De karaktereigenschappen zijn hoe je bent, en deze eigenschappen kunnen gezien worden als spirituele karaktereigenschappen (hoe je tegenover Allah bent) en sociale karaktereigenschappen (hoe je tegenover mensen bent). 

Spirituele en Sociale Eigenschappen
Welzijn ontstaat door zorg te dragen aan de geestelijke gezondheid door te beseffen dat emoties je zullen treffen, zowel door wat er van buitenaf gebeurt als door wat er in je innerlijk omgaat. Wat ook onder het zorg dragen aan de geestelijke gezondheid valt is het bevorderen van positieve spirituele karaktereigenschappen, zoals hoop in Allah, eerbied aan Allah, vertrouwen op Allah, dankbaarheid jegens Allah, standvastigheid bij Allah en overgave aan Allah.

Tot sociale karaktereigenschappen behoort het hebben van een goede mening over anderen. Het niet dragen van kwaadwilligheid, afgunst of rancune jegens anderen. Het niet voelen van trots, arrogantie of neerkijken op anderen. Onthecht zijn van wat anderen van je denken, enzovoort. De spirituele en sociale karaktereigenschappen en deugden bieden ons een basis waarmee we om kunnen gaan met onze emoties. De emoties weigeren we niet.

Jouw spirituele en sociale karaktereigenschappen zijn op zichzelf niet genoeg. Je ervaart een verlies waardoor je je verdrietig voelt, extern of intern. Of je wilde iets en het kwam niet uit, waardoor je verdriet voelt. Echter draagt het welzijn van het spirituele hart, in zijn connectie met Allah en met de schepping, bij aan het balanceren van emoties.

Vertaling van een artikel van SeekersGuidance

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram