MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Als mijn vlucht 20 uur duurt: waar en wanneer moet ik mijn vasten verbreken?

Vraag:

Ik ben een beetje in de war vanwege het deel van de reactie op een eerdere vraag:
‘’Als laatste opmerking, let op dat als je de dag begint (wanneer fajr begint) als een inwoner ( niet reiziger) dan moet je vasten en het vasten afmaken. Ook al zou je later op de dag gaan reizen. Om vrijstelling te krijgen van het vasten, dient de reiziger in een staat van reizen te zijn voor fajr begint. (Ibn Abidin, Radd al-Muhtar).’’
Onze vlucht is in de middag en het duurt 20 uur. Moeten wij dan vasten als fajr is begonnen? Zo ja, wanneer en waar kunnen wij onze vasten verbreken?


Antwoord:

Assalamu ' alaykum.
Ik bid dat je in orde bent.
Volgens de hanafi school, om als individu vrijstelling te krijgen van het vasten, dan moet hij een reiziger zijn voordat fajr begint. Er is geen verschil, wanneer het hierop aankomt in de hanafi school op basis van mijn kennis. (Mawsili, ikthiyar; ibn ' Abidin, Radd al-muhtar).
Dit geldt ook voor de shafi en maliki scholen. (Nawawi Majmu; Dasuqi, Hashiya ' ala Sharh al -kabir).

De positie van de hanbali school.

De enige school die een uitzondering maakt op deze regel is de Hanbali school. Volgens hen: zolang een persoon een inwoner is, wanneer het vasten begint, moet hij het vasten beginnen. Hoewel, zij duidelijk aangeven dat als een persoon aan het vasten is op een bepaalde dag en dan gaat reizen (bijv. vlucht), hij het vasten mag verbreken zodra hij de stad verlaat. Ongeacht voor of na Fajr is.

Het probleem van ontheffing en vooruit plannen.

Mijn advies voor jou zou zijn, probeer je best te doen om op de dag van het reizen te vasten. Je moet wel het vasten beginnen als je na fajr vertrekt. Ondanks je een reis hebt van 20 uur. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je 20 uur achter elkaar aan het vasten bent. Je komt een tijdzone binnen voor de afronding van je reis, waar het maghrib begint, dus het vasten ook eindigt.
Probeer een voedzaam en ruim ontbijt (Suhur) met veel water te nemen. Wanneer je in een vliegtuig bent en je ziet dat het heel donker is buiten, dan mag je het vasten verbreken (Iftar). Als jij het gevoel hebt niet te kunnen vasten gedurende de reis. Dan mag je de hanbali positie volgen zoals hierboven aangegeven.
Ustadh Salman Younas
Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2012/07/20/when-and-where-do-i-break-my-fast-on-a-20-hour-airline-flight/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram