MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

De Sunnah voorkeur geven boven iets in de Qur’an

Vraag:

Kan iets in de Sunnah voorkeur krijgen boven iets in de Qur’an?


Antwoord:

De Qur’an komt altijd voor de Sunnah, aangezien de Sunnah de interpretatie en uitleg van de Qur’an vormt. Allah De Allerhoogste zegt tegen Zijn Boodschapper ﷺ:

“Om de mensen uit te leggen hetgeen hen is neergezonden.” (Surah al-Nahl, 44)

Ook de bekende Hadith van Mu’adh (moge Allah tevreden over hem zijn) wanneer hij zei:

“Ik oordeel en neem een beslissing op basis van de Qur’an en als ik niet een uitspraak in de Qur’an kan vinden, dan wend ik mij tot de Sunnah”,

is een voorbeeld hiervan.
Echter, soms beperkt de Sunnah de brede en algemene betekenis van een bepaald woord in de Qur’an. Evenzo legt het de dubbelzinnige term uit waarbij de betekenis bij Allah Almachtige bekend is. Hier zijn vele voorbeelden van.
Verder, volgens de meerderheid van de geleerden (Jumhur), kan een uitspraak in de Qur’an teniet worden gedaan door de Sunnah, omdat wat de Boodschapper van Allah ﷺ ook zegt van Allah is (Surah al-Najm, v4).
Een voorbeeld hiervan is de Hadith die zegt: “Wasiyya is niet toegestaan voor een erfgenaam.” Dit annuleert het vers in de Qur’an die aangeeft dat Wasiyyat is voorgeschreven voor ouders (al-Baqarah, v.180).
En Allah weet het best.
Mufti Muhammad ibn Adam
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/05/28/the-sunnah-taking-precedence-over-something-in-the-quran/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram