MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Gebed uitstellen vanwege nood

Vraag:

Is het toegestaan om een brandweerman of een paramedicus te worden? Ik zou graag èèn van deze beroepen willen uitoefenen, maar wat mij zorgen maakt is het niet op tijd kunnen bidden wegens noodsituaties. Is er een uitspraak dat hierover gaat ?


Antwoord:

Walaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh,
Dit zijn zeer nobele beroepen, als in mensen te helpen in nood.
Ibn ‘Umar verteld dat de Boodschapper van Allah [sal Allahu alayhi wa sallam] heeft gezegd:

“Een moslim is een broeder/zuster van een andere moslim broeder/zuster. Hij zou hem niet iets verkeerds aandoen of laten zakken. Allah zorgt voor de behoeften van iedereen die zorgt voor de behoeften van zijn broeder. Op de Dag van Opstanding zal Allah de angst van diegene wegwerpen die de angst van een andere moslim wegwerpt. Op de Dag van Opstanding zal Allah diegene sluieren die een mede moslim sluiert.’’

In zulke Hadith, “Muslim” wordt incidenteel gebruikt- de geleerden vermelden dat ze van toepassing zijn op het helpen van zowel moslims als niet-moslims.
Wat betreft het bidden op tijd, in echte noodgevallen, zoals wanneer iemand het leven of leed van iemand anders redt, zou men het gebed kunnen uitstellen, hoewel men redelijke middelen moet nemen om te streven om op tijd te bidden.
En slechts Allah schenkt succes.
Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/04/02/can-i-delay-prayers-during-emergency-situations/
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram