MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Het ketenen van Shayateen (duivels) tijdens Ramadan.

Vraag:

Assalamu alaikum. Recentelijk was ik gezegend om tijdens Ramadan enig tijd door te brengen in Makkah. Ik had een nare droom (ik zal niet in detail treden), maar was verbaasd omdat ik voorheen had begrepen dat nare dromen van de Shayateen komen en goede dromen van Allah Ta'Ala. Hoe is het mogelijk om een nare droom te hebben als de shayateen tijdens Ramadan opgesloten zijn? JazakhAllah khair.


Antwoord:

Wa’alaikum assalaam warahamtuAllahi wabarakatuh. Moge Allah ta’ala jouw Ramadan accepteren. De Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam]  zei, “Wanneer Ramadan wordt betreden zullen de deuren van de Hemelen openen, de deuren van Hel sluiten en de Shayateen worden opgesloten.” (Bukhari, Muslim en anderen) Echter, vanwege zonden en andere kwade gebeurtenissen met betrekking tot de duivel die tijdens Ramadan nog steeds doorgaan, interpreteren geleerden het laatste stuk “de Shayateen worden opgesloten” op verschillende manieren.

  1. Het refereert naar de Shayateen die stiekem naar de berichten van de Hemelen trachten te luisteren.
  2. Het betekent dat de Shayateen niet in staat zijn de Moslims op te stoken tijdens Ramadan in dezelfde mate als ze dat in andere tijden wel kunnen, dus lijkt het “alsof” ze opgesloten zijn.
  3. “Shayateen” refereert hier naar sommige van hen, namelijk de intens slechte onder hen.
  4. Het betekent de vermindering van het kwade tijdens Ramadan. Dit omdat zelfs als zij allen opgesloten zijn, er nog steeds onheil zal zijn omdat het kwade andere bronnen heeft, zoals: immorele personen, slechte eigenschappen en kwade mensen.
  5. Het betekent dat ze voor bepaalde zaken opgesloten zijn, niet voor alles en voor bepaalde mensen, en niet iedereen.

(Ibn Hajr, Fath al-Bari en Imam Nawawi, Sharh Muslim)
In shaa Allah verheldert dit jouw vraag. BarakAllahu feekum.
Wasalaam,
Shaista Maqbool
Gecontroleerd en geaccordeerd door Faraz Rabbani
Bron: 

http://seekershub.org/ans-blog/2011/11/15/the-chaining-of-shayateen-during-ramadan/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram