MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Hoe belangrijk is fysieke aantrekking in het huwelijk?

Vraag:

Ik heb kort geleden een huwelijksaanzoek ontvangen. SubhanAllah hij is de jongen waar ik naar zocht qua kwaliteiten die hij bezit. Echter, wat zijn uiterlijk betreft, betwijfel ik mijn keuze heel erg. Ik heb mezelf altijd gezegd dat kleur niet uitmaakt, maar ik prefereer een lichtbruine huid en hij heeft een donkere gelaatskleur.
Kunt u mij alsjeblieft vertellen tot in hoeverre uiterlijk of fysieke aantrekking belangrijk is in de islam? Wat als ik hem accepteer en mensen bekritiseren mij, hoe moet ik dan reageren? Zou het wijs zijn om hem te accepteren voor (de zaak van) Allah, zelfs als ik niet aangetrokken ben tot zijn kleur?


Antwoord:

Assalamualaykum wa rahmatullahi wa barakatuh,
Ik bid dat dit jou bereikt in een goede staat. Jazakillah Khayr, dierbare zuster, voor het aankaarten van een heel belangrijke kwestie.

Fysieke aantrekking

Fysieke aantrekking is belangrijk in het kiezen van een huwelijkspartner, maar niet de meest belangrijke kwaliteit. Als een nieuwe moeder kan ik het belang bevestigen van een goed karakter in een man. Wanneer je een schreeuwende pasgeborene hebt die je midden in de nacht wakker maakt, een man met een lichte huid zal je dan niet helpen als hij onattent is. Aan de andere kant zal een man met een donkere huid en een goed karakter zijn slaap opofferen en jou helpen zorgen voor jouw baby.
En allebei? Een man met een lichte huid en een goed karakter? Dat zou behaaglijk zijn voor zowel jou als de tegenstrevers in jouw omgeving. Echter is dit de wereld, en er is geen perfectie hier.
Wanneer wij te erg gehecht zijn aan bepaalde ideeën (bijv. iemand willen trouwen met alleen x y z kwaliteiten), indien Allah dan het goede voor ons wil, zal hij ons daarin testen totdat we dat concept loslaten en ons aan Hem vasthouden. Allah weet beter dan wij doen, en het is aan ons om te vertrouwen in Zijn Wijsheid.
“…Mogelijkerwijs hebben jullie een afkeer van iets, terwijl het goed voor jullie is. En mogelijkerwijs houden jullie van iets, terwijl het slecht voor jullie is. Allah weet en jullie weten niet.” {Koran 2:216]

Trouwen voor (de zaak van) Allah

Het is wijs om te trouwen voor (de zaak van) Allah, maar niet wijs om te trouwen uit gevoelens van medelijden, plicht of schuld. Ik raad jou sterk aan om de Islamic Marriage cursus af te maken om jouw begrip van het huwelijk te verdiepen. Onderzoek jouw intenties alvorens jezelf te wijden aan iets wat zo levens veranderend is als het huwelijk. Fysieke aantrekking kan groeien naar mate je iemand meer leert kennen (binnen de grenzen van het toegestane). Maar als je jezelf echt niet aangetrokken voelt tot hem, dan zou het oneerlijk/onredelijk zijn om je te wijden aan het huwelijk.

Overmatig sterke belangstelling voor lichte huid

Het is jammer dat in veel delen van de wereld de postkoloniale denkwijze nog steeds geobsedeerd is met lichte huid en daar een prioriteit van maakt. Denk na over waarom dit het geval is en kies vervolgens om deze denkwijze te verwerpen of het accepteren. De verwonding van kolonialisme loopt diep in veel families, en er is een onjuiste veronderstelling dat ‘lichter’ direct ‘beter’ betekent, en dat ‘donkerder’ ‘slechter’ betekent. Dit is een diep problematische overtuiging. De goedheid van iemands hart wordt niet weerspiegeld in de pigmentatie van zijn huid.
“De onkuise vrouwen zijn voor onkuise mannen, en de onkuise mannen zijn voor de onkuise vrouwen. De zuivere vrouwen zijn voor de zuivere mannen, en de zuivere mannen zijn voor de zuivere vrouwen. Zij zijn [in hun woordgebruik] ver verwijderd van hetgeen zij [de lasteraars] zeggen. Voor hen is er vergiffenis en een weldadige voorziening.” [Koran, 24:25}
Een gepaste echtgenoot voor jouw is een goede man, inshaAllah, en niet per se eentje met een lichte huid.

Het Nachtgebed

Wanneer je in twijfel verkeert, keer je dan tot jouw Schepper. Houdt je bezig met het gebed, of op zijn minst met vurige smeekbedes, in die kostbare momenten voor de ingang van Fajr. Vraag Allah om jou duidelijkheid te schenken alsook de kracht om de juiste beslissing te nemen.

Istikhara

Verricht het Gebed van Leiding (Istikhara) totdat je duidelijk wordt wat je moet doen of totdat je het zeven keer hebt gebeden. Ik kan je geen antwoord geven, maar Allah zal dat wel doen inshaAllah. Er is hierbij geen noodzaak om uit te kijken naar een droom. Het antwoord zal tot jou komen in de manier waarop gebeurtenissen zich ontvouwen, en in de zekerheid die zich in jouw hart zal vestigen.
De sleutel voor jou is om open te blijven voor beide mogelijkheden, en hem niet automatisch af te wijzen op basis van de donkerheid van zijn huid, of uit angst voor wat de mensen zullen zeggen. Mensen zullen altijd praten, vooral in de kringen die bloeien in geroddel. Het is niet jouw taak om hen tevreden te stellen, maar om Allah tevreden te stellen. Uiteindelijk ben jij het die zult trouwen en niet zij. Als je ervoor kiest om met hem te trouwen en kritiek ontvangt van anderen, reageer dan met goedheid en mededogen. Glimlach en zeg “Alhamdulilah”. Het is niet aan jou om mensen hun gedachtes te veranderen, maar het is jouw verantwoordelijkheid om een leven te leiden dat Allah tevreden stelt.
Ik bid dat Allah jou leidt naar de beste man voor jou, die een liefhebbende vader zal zijn voor jouw kinderen en jouw gewijde helper naar Jannah.
Raidah Shah Idil
Gecontroleerd en goedgekeurd door Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2015/11/12/how-important-is-physical-attraction-in-marriage/
Relevante links:
http://seekershub.org/blog/2010/04/10-ways-to-avoid-marrying-the-wrong-person-mentalhealth4muslims-blog/
http://seekershub.org/blog/2012/03/when-love-is-not-enough-reassessing-marriage-in-the-muslim-community-mental-health-4-muslims/
http://seekershub.org/ans-blog/2013/11/30/is-there-a-concept-of-soulmates-in-islam/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram