MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Is het boze oog werkelijkheid? Hoe kan men dat vermijden?

Antwoord:

Walaikum assalam,
Het boze oog is een realiteit. Het kan krachtig zijn. Qadi Abu Bakr Ibn al-Arabi al-Maliki en anderen leggen uit dat het van Allah’s Wil is dat Hij soms schadelijke effecten creëert in de kwade/jaloerse blikken van anderen.
Echter kan men normale problemen afweren als men zich beschermd met de medicijnen van de Soenna van de Profeet (Sal Allahu ‘alayhi wassalam).

  1. Men dient altijd de 3 Quls te reciteren (Qul Huwa Allahu Ahad, Falaq, en Naas) elke ochtend en elke avond, ideaal gezien 3 keren. Het is ook ideaal ze na elk gebed op te zeggen. Dit dient in aanwezigheid van het hart en verstand gedaan te worden.
  2. Men dient dit eveneens met Ayat al-Kursi te doen: reciteer het elke ochtend en nacht, ideaal gezien na elk gebed. Daarmee dient men te reflecteren op de enorme betekenis van het vers.
  3. Beide van het bovenstaande dient ook voor het slapen gaan verricht te worden.
  4. Men dient constant naar Allah te smeken (Dua) hem te beschermen tegen het boze oog. Er zijn profetische smeekbeden overgeleverd door Bukhari, Tirmidhi, Abu Dawud, Ahmad, en anderen, zoals:

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَامَّةٍ

a`udhu bi kalimaatillahi ttaammati min kulli shaytaanin wa haamma wa min kulli `aynin laamma

(Ik zoek toevlucht bij Allah’s meest perfecte Woorden tegen elke duivel, schadelijk iets en beschuldigend oog).

  1. Men dient voor elke grote daad proberen te smeken, aan Allah vragend hem succes te schenken (tawfieq), oprechtheid (ikhlas) te geven, en dat de daad een middel wordt naar de liefde en goede genoegen (Rida) van Allah de Allerhoogste.

Sayyidi Abd al-Ghani al-Nabulsi zei:
 

كُنْ مَعَ الله *** تَرَ اللهَ مَعَك

Wees met Allah
Dan zul je Allah met jou vinden.
Wees met Allah door met al je zaken naar Hem te keren, door Zijn geboden middels liefde dankbaarheid en ware dienaarschap te gehoorzamen, Dan zul je Allah met jou vinden, want Hij is “dichter bij jou dan jouw halsslagader,” en Hij laat de moeite niet vergaan van zij die Hem zoeken.
Wasalam,
Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/03/19/the-evil-eye-a-reality/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram