MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Is het verplicht om een fatwa te volgen?

Vraag:

Is het fard om een fatwa te volgen? Hoe weten wij of iets fard is of niet? Kan er een verschil zijn in opinie met betrekking tot het volgen van een fatwa?


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,

Ik bid dat jij je bevindt in je beste staat en staat van gezondheid.

Het korte antwoord is dat met betrekking tot fatwa's, de focus moet liggen op wie iemand meer vertrouwt, in plaats van te focussen op wat iemand wilt. Dit is in het geval van een persoon zonder de juiste kennis over een bepaald onderwerp. De persoon zou dus daarom een geleerde (of geleerden) moeten vinden die hij vertrouwd in zowel kennis als religiositeit, en dus zou moeten volgen in zijn (of hun) oordeel op juridische vraagstukken.

Als er een verschil is in opinies tussen de geleerden die hij vertrouwt, of als hij in een specifieke situatie deze geleerden niet kan bereiken, dan zou hij de profetische raad moeten volgen van "Vraag je hart om raad. Oprechtheid is wat het hart en ziel zich comfortabel mee voelt, terwijl zondigen iets is wat rusteloosheid in de ziel veroorzaakt en wankelt in de borst, ondanks het terugkerend advies van anderen". [Musnad Ahmad]

Natuurlijk, is het consulteren van het hart gegrond op basis van iemand zijn spirituele inspanning van het zuiveren van het hart.

En Allah weet het beste.

Wassalam,


Beantwoord door Shaykh Faraz A. Khan.

Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani
Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2013/03/13/is-it-obligatory-to-follow-a-fatwa/

Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram