MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Kan iemand ''Salam Alaikum'' zeggen in plaats van ''Assalamu Alaikum''?

Beantwoord door Shaykh Faraz A. Khan

Vraag:

Sommige mensen zijn tegen het zeggen van 'Salam' en zeggen dat we 'Assalamu Alaikum' behoren te zeggen en niet 'Salam', want dat is tegen de Sunnah. Zou u mij kunnen informeren of er een basis is in de Quran voor het zeggen van de verkorte vorm: 'Salam'?


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah.
Ik hoop dat dit je in de beste staat van gezondheid bereikt.
De welbekende Sunnah is het zeggen van 'Assalamu Alaikum', met het bepaalde partikel 'al-' aan het begin (wat omgevormd wordt tot as-).
Het zou voldoende zijn om de onbepaalde vorm 'Salam alaikum' te gebruiken, maar het is beter om de bepaalde vorm 'al-’ te gebruiken. Sommige geleerden geven aan dat dit komt doordat 'Assalamu alaikum' (met het bepaalde partikel) de gepaste groet is voor dit leven. Terwijl de vorm 'Salam[un] alaikum' (zoals te vinden is in vele verzen uit de Quran) de groet zal zijn in het Paradijs, zoals in het vers, ‘’(Zeggend:) ‘’Salaamoen alaikoem bima sabartu.’’ (Vrede zij met jullie wegens jullie geduldig zijn) Het is de beste eindbestemming.’’ (13:24) [Kuwaiti Fiqh Encyclopedie]
Wat betreft de verzen waarin de onbepaalde vorm 'Salam[un]' is gebruikt voor dit leven, zoals in de conversatie van Ibrahim (vrede zij met hem) met zijn gasten die engelen waren, daar zijn retorische redenen voor waarom deze vorm het meest geschikt is in die specifieke verzen. Het dient dus niet als basis te worden genomen voor de ideale manier om elkaar te groeten.
En Allah weet het beste.
wassalam
Faraz
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2012/02/01/can-one-say-salam-alaikum-rather-than-assalamu-alaikum/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram