MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Koran luisteren tijdens activiteiten

Vraag:

Ik wil zoveel mogelijk naar de Qur’an luisteren, maar moet ik zitten en luisteren of kan ik werken tijdens het luisteren? Een hoe zit het met kinderen? Moeten we het afspelen terwijl ze aan het spelen zijn, ondanks dat hun aandacht er niet volledig bij is?


Antwoord:

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige.
Wa alaikum salam wa rahmatullah,
Allah heeft ons bevolen om ‘aandachtig’ te zijn terwijl we naar de Qur’an luisteren:
“En wanneer de Koran wordt voorgedragen, luister er dan naar en zwijg, opdat jullie begenadigd zullen worden.” [Qur’an, 7:204].
Ergens de volle aandacht aan geven is iets wat weinig mensen kunnen, zelfs wanneer men niets doet en slechts luistert.

Wat is ‘voldoende aandachtigheid/oplettendheid’?

Wat minimaal geëist wordt, is dat men moet proberen zijn aandacht er redelijk goed bij te houden en moet vermijden dat men mentaal compleet bezig is met andere dingen (zoals een boek lezen of een artikel lezen terwijl men naar de Qur’an luistert) [al-Fatawa al-Hindiyya (1.317), Hashiyat al-Tahtawi ‘ala Maraqi al-Falah].
Dus is het wel toegestaan om de Qur’an te luisteren en te reciteren wanneer men bezig is met huishoudelijke taken, op de kinderen aan het passen is, aan het rijden of lopen is of andere wereldlijke activiteiten aan het doen is – als aan de bovengenoemde condities van basis oplettendheid is voldaan. Als het tegendeel het geval is, is het ongepast.

Wat moet men doen wanneer men bezig of afgeleid is?

Het is het beste om halal Islamitische poëzie (Qasida) of religieuze muziek (Nasheed) op te zetten als men naar iets wilt luisteren.
Veel goedgelovigen gedenken Allah (Dhikr) zelfs wanneer ze werken, ongeacht of het een alledaagse taak is of een taak waarbij concentratie nodig is.
Wat betreft kinderen: het horen van de Qur’an heeft grote voordelen voor hen, zelfs wanneer ze het aan het spelen zijn.
En alleen Allah geeft succes.
Wassalaam,
Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2012/12/25/listening-to-qur%E2%80%99an-while-occupied-with-other-tasks/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram