MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Mijn man praktiseert niet: Wat kan ik doen om van hem een betere moslim te maken?

Vraag:

Ik heb een vraag m.b.t. het gebed en het vasten. Het lijkt er op alsof mijn man niet de vijf Gebeden en Tarawih serieus neemt. We hebben geslachtsgemeenschap in de nacht na het Isha gebed en plannen dan om samen te baden vlak na de aanvang van Fajr. Echter, mijn man gaat uiteindelijk terug het bed in om te slapen zonder te bidden. Wat zou ik in dit geval moeten doen? Ook gaat hij soms erg laat naar bed, is hij bezig op de computer en maakt hij mij wakker om zijn behoeftes te bevredigen. Zelfs wanneer ik instem, frustreert het me soms, in het bijzonder wanneer hij weigert om mijn behoeftes te bevredigen wanneer hij zich moe voelt. Adviseer mij alstublieft over hoe ik van hem een betere moslim kan maken.


Antwoord:

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de meest Genadevolle.
Alle lof zij toe aan Allah, de Heer van de Werelden. Moge vrede en de zegeningen van Allah doen neerdalen op de profeet Muhammed (salallahu alaihi wasalam), zijn familie, zijn compagnons en degenen die hem volgt. Beste zuster, Dank voor al je vragen, die erg belangrijk zijn. Alhamdulilah, op zijn minst vast jouw man de Ramadan. Dat is al een mooi startpunt.
De vraag waarom hij niet bidt is storend, maar jij moet ermee omgaan met veel hikma, of met wijsheid en met beleid. Het complete plaatje dat je hebt geschetst: het missen van gebeden, chatten tot laat in de nacht, muziek enzovoorts, zou kunnen duiden dat jouw man wellicht spiritueel depressief en ongelukkig is over zijn leven en dat zou dan de manier zijn om zijn ongelukkigheid te bestrijden met dergelijke afleidingen. Je moet tot de kern komen en uitzoeken wat precies jouw man stoort. Vaak blijft een persoon tot laat op de chat op het internet om aan zijn verantwoordelijkheden of de realiteit te ontkomen.
De ongevoeligheid voor jouw seksuele behoeftes is een ander aspect. In plaats van dat jouw man zich met jou wil en kan verbinden op een gevoelige en overeenkomstige manier, lijkt hij zich alleen maar op zijn eigen lichamelijke behoeftes te concentreren. Nogmaals, dit is een manier om te ontsnappen aan hetgeen waaraan hij zich ergert. Als hij de tijd nam om echt met jou te zijn, te praten, zich verbonden te voelen met jou, om intimiteit te ontwikkelen en te laten groeien, en om samen te bidden, dan zou hij waarschijnlijk hetgeen onder ogen moeten zien wat hem dwars zit.
Mijn advies is om uit liefde jezelf uit te drukken over jouw zorgen, zonder veroordelend te zijn. Vertel hem om een dag uit te trekken waarbij hij probeert op al zijn gebeden te doen, en om echt tijd met jou te besteden zonder dat de computer aanstaat. Het kan vele pogingen kosten voordat hij alles uitvoert op de juiste manier, maar probeert het stap voor stap. Ik garandeer je dat hij veel gelukkiger zal zijn wanneer hij wakker wordt in het leven die hij mist. Vertel hem dat ieder uur dat hij achter zijn computer zit, een uur is die hij had kunnen besteden om echt te leven en om van het leven te genieten. Vertel hem dat hij niet een gebed als een last moet zien or iets op zijn to-do list. Het gebed is een verlossing voor hetgeen wat hem neerhaalt. Zorg dat hij die stap richting Allah neemt en Allah Ta’ala zal ‘rennend’ naar hem toekomen.
Laat geen kostbare tijd vergaan. Wie weet of wij nog een keer de kans krijgen om alles recht te breien met Degene die ons alles heeft gegeven?
Moge Allah Ta’ala jou en je man tot een staat van gehoorzaamheid brengen en jullie baraka schenken in jullie huwelijk.
Beantwoord door Ustadha Zaynab Ansari Abdul-Razacq
Gecontroleerd en goedgekeurd door Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/09/01/my-husband-is-not-practicing-what-can-i-do-to-make-him-a-better-muslim/
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram