MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Niet vasten in de Ramadan om te studeren voor een belangrijke toets

Vraag: Ik heb een hele groot en belangrijk tentamen waar ik voor moet studeren en mijn tijd is beperkt. Tijdens het vasten is het moeilijker om te studeren en misschien kan ik minder doen vanwege de moeilijkheid van het vasten. Is er een manier waarop ik het vasten deze maand niet hoef te doen?

Antwoord:

Het streven naar toegestane inkomen of carrière.

Allah heeft bevolen dat we moeite moeten doen om toegestane inkomen te verkrijgen. Dit betekent dat we soms onderwijs volgen waarbij toetsen verplicht zijn. Echter, het belang van deze toetsen overstijgt het belang van de verplichtingen van ons geloof niet. Dus, het hebben van een toets of ervoor studeren zijn geen geldige redenen om niet te vasten. De boeken van jurisprudentie (fiqh) geven ons een uitgebreide lijst van wat wel en wat niet een valide reden is om je vasten te verbreken.

Wij zijn mensen die geloven in het ongeziene

Onthoud dat wij mensen zijn die in het ongeziene geloven en dat dit ook inhoudt dat we geloven in zegeningen (baraka). Deze zegening kan in onze tijd of moeite zitten. Dus terwijl sommige mensen ervoor zorgen dat ze alles wat in hun vermogen is doen om iets te verkrijgen, geloven wij als moslims dat we minder kunnen doen en dat Allah onze ogenschijnlijke tekortkomingen met zegeningen opvult.

Geantwoord door Shaykh Rami Nsour

Vertaling van een Q&A van SeekersGuidance

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram