MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Teruggeven van gestolen bezittingen

Vraag:

Als iemand iets pakt, wat niet toegestaan is, van het bedrijf waar ze voor werken en dan na vertrek bij de organisatie beseffen dat ze een zonde hebben begaan. Wat moet men doen om hun berouw succesvol te maken nadat zij berouw hebben getoond bij Allah? Zijn ze toegestaan om hun eigen producten weg te geven die een deel van het totaal aan liefdadigheid zal vormen en bidden dat het geld op de een of andere manier teruggaat naar het bedrijf?


Antwoord:

Wa ‘alaikum as-salam wa rahmatullah wa barakatuh
Ik bid dat het goed met u gaat. Alhamdulillah, jou wens om Tawba te verrichten en het goed te maken is op zichzelf een zegen van Allah, en moet als een goed teken worden beschouwd. De producten die zijn gepakt moeten worden teruggebracht naar het bedrijf aangezien zij de eigenaar ervan zijn. Als dat niet meer mogelijk is, dan moet de waarde equivalent hieraan worden gegeven. Je hoeft de artikelen niet persoonlijk te retourneren, het zou insha’Allah voldoende moeten zijn om deze naar de manager of iets dergelijks te bezorgen vergezeld met een anonieme brief.
Uw weggegeven bezettingen zullen als liefdadigheid (Sadaqa) worden beschouwd, en insha’Allah een lange weg volgen ter compensatie voor wat er is gedaan, zoals gezegd door Imam al-Ghazali (moge Allah De Allerhoogst tevreden over hem zijn) in de Ihya. Hij heeft ook gezegd dat berouw (Tawba), vergezeld met al zijn voorwaarden (berouw, de zonde verlaten, nooit naar terugkeren en de rechten van anderen teruggeven), altijd door Allah De Allerhoogste zal worden geaccepteerd.

“Wanneer degenen die in Onze tekenen geloven tot jou komen, zeg dan: “Vrede zij met jullie.” Jullie Heer heeft Zichzelf barmhartigheid voorgeschreven. Dus wie van jullie in onwetendheid kwaad doet en daarna berouw heeft en zich verbetert, [voor hem] is Hij Vergevensgezind, Barmhartig (Ghafur Rahim).” (6.54)

[Maydani, al-Lubab; Ghazali, Ihya ‘Ulum al-Din)
En Allah weet het best.
Wassalam,
Beantwoord door Sidi ‘Abd al-Rahim Reasat
Gecontroleerd en goedgekeurd door Shaykh Faraz Rabbani.
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/01/30/returning-stolen-property/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram