MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Wat dient een vrouw met disfunctionele vaginale bloeding (Istihada) te doen om het bloeden te stoppen voorafgaand aan het gebed?

Vraag:

Moet een vrouw in staat van istihada iets doen om het bloeden te stoppen voorafgaand aan het bidden?


Antwoord:

Wa alaykum assalaam wa rahmatullah wa barakatuh sidi.
Het gebed van een excuseerde (ma’dhur) persoon wordt uitgevoerd uit noodzaak; daarom proberen we alle middelen te gebruiken om te voorkomen dat de persoon bidt in een excuseerde staat, of het nou gaat om het doen van iets dat het vloeien tegenhoudt, zittend op de grond bidden et cetera. [Birgivi. Dhukhr al- Mutahillin].
Wanneer zij in staat is om het bloeden te stoppen, zoals het gebruiken van katoenen wol of iets dergelijks, dan dient zij dit te doen. Als er tijdens het staan iets uitstroomt, dan dient zij zittend te bidden. Als er iets stroomt tijdens het buigen (sajdah), dan kan zij in plaats daarvan hoofdbuigingen gebruiken.
Hoewel, zij dient niet liggend te bidden aangezien dit alleen is toegestaan in staat van noodzaak. Daarom bidt zij als een vrijgesteld (ma’dhur) persoon in een dergelijke situatie.
En Allah weet het beste.
Wassalaam.
Tabraze Azam
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/11/25/what-means-should-a-woman-with-dysfunctional-vaginal-bleeding-istihada-take-to-stop-the-bleeding-prior-to-prayer/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram