MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Wat is de wijsheid achter Allah's schepping van het boze oog?

Vraag: 

Assalam alaikum, waarom heeft Allah het boze oog geschapen? Het beschadigt soms ook onschuldigen en kan iemand mee de dood in sleuren. Zit hier enig wijsheid achter?


Antwoord:

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. Walaikum assalam wa rahmatullah. Ik bid dat dit jou in de beste gezondheid en stemming treft. Het boze oog is een realiteit. Het kan erg krachtig zijn. Qadi Abu Bakr Ibn al-Arabi al-Maliki en anderen leggen uit dat het Allah’s Wil is om soms schadelijke effecten teweeg te brengen vanuit kwade of jaloerse blikken en visies van anderen.

Het leed van anderen

Het leed van de onschuldige, onder andere door natuurrampen, ziektes of de wreedheid van de mens zijn tijdelijk en zullen een bron van overwinning in het volgende leven zijn,  de oneindige sfeer van Allah’s naam de Barmhartige, de Genadevolle. Kinderen die overlijden treffen het eeuwig geluk.

In deze wereld, is het leed van de onschuldige in gelijke mate een beproeving voor omstanders en toeschouwers, die niet onschuldig zijn als zij iets kunnen betekenen in het verlichten van het leed. De Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam] zei: “De gelovige is niet degene die de nacht verzadigd doorbrengt terwijl zijn buur honger lijdt” (Mustadrak [5], 4.167. S).
Geleerden van de Heilige Wet (Sharia) vermelden dat terwijl sommige plichten in de Islam een vaste hoeveelheid betreffen, zoals de vijf dagelijkse gebeden, het vasten in de maand Ramadan, één keer in het leven op bedevaart – zijn andere zaken even verplicht echter voor een onbepaalde hoeveelheid, zoals het samenwerken bij goede werkzaamheden/ doelen, het voeden van de minderbedeelden, het helpen van mensen in nood of het voorzien van hulp bij ramp. Iemand die een lijder kan helpen door het uitbesteden van zijn/haar geld, tijd, advies, of met zijn/haar gebed, is hiertoe verplicht. Vanuit de wijsheid van Allah, is ook dit een beproeving van de mensheid “Wij stellen jullie op de proef met het slechte en het goede, als een beproeving, en tot Ons worden jullie teruggekeerd.” (Quran, al-Anbiyâ 21:35)

Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2016/02/27/13000/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram