MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Wat zegt Islam over het trouwen met een oudere persoon?

Beantwoord door Ustadh Salman Younas

Vraag:

Wat is het islamitische perspectief betreft het trouwen met iemand die ouder is? Mijn familie gelooft dat het geen goede beslissing is (op basis van culturele vooroordelen of overtuigingen), maar wat als hun deen, karakter, gewoonten etc. wel goed zijn? Het enige probleem is de leeftijd, moet dit in overweging worden genomen?


Antwoord:

wa `alaykum assalam

De geldigheid van het trouwen met een oudere persoon

Juridisch gezien is er niets dat de geldigheid en deugdelijkheid verhindert van het trouwen met iemand die ouder of jonger is dan de ander. Bij mijn weten is er absoluut geen meningsverschil hierover tussen een van de orthodoxe juridische scholen.

Moet leeftijd worden overwogen?

Wat het overwegen van leeftijd bij het kiezen van een echtgenoot betreft, dit is een persoonlijke beslissing die men neemt. Voor sommigen kan leeftijd een belangrijke factor zijn bij het besluiten met wie te trouwen. Voor anderen misschien niet. Hoewel de belangrijkste overweging religie is, verhindert de wet niet dat rekening wordt gehouden met andere factoren, zoals gewoonten, schoonheid en aantrekkelijkheid, culturele achtergrond, leeftijd en dergelijke. Soms zijn deze factoren belangrijk bij het beoordelen van de compatibiliteit van twee personen.

Omgaan met familie

In de situatie waarin iemand in conflict komt met familie over dergelijke zaken, zou mijn advies zijn om te proberen een open, volwassen en respectvol gesprek te hebben. Men moet niet eenvoudigweg de zorgen van de ouderen afwijzen, maar proberen ze te verzachten met wijsheid en tact. Misschien kan het ook nuttig zijn om iemand te betrekken die iedereen vertrouwt, zoals een religieus figuur, om te helpen en te bemiddelen.
Salman
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2013/02/11/what-does-islam-say-about-marrying-an-older-person/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram