MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Zou ik met mijn neven moeten omgaan, zoals ik omga met vreemdelingen op straat?

Vraag: Zou ik met mijn neven moeten omgaan, zoals ik omga met vreemdelingen op straat?

Assalaamu alaykum,
Ik ben eerder dit jaar bekeerd tot de islam. Mijn familie is volledig christelijk. Ik ben opgegroeid in een cultuur waarin iedereen vriendschappelijk met elkaar is en iedereen eigenlijk neef/nicht van elkaar is. Hoe zou ik de banden met mijn familie kunnen onderhouden, in het bijzonder met mijn neven en andere familieleden? Hoe zou ik op de manier waarop ik met vreemdelingen op straat omga, kunnen omgaan met mijn neven?


Antwoord:

Assalaamu alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh,
Ik hoop dat dit je in goede staat bereikt.

Familiebanden

Ma shaa Allah, moge Allah jou belonen voor je oprechte zorg voor jouw familie. Probeer te letten op de volgende aanwijzingen, wanneer het gaat om het onderhouden van familiebanden:

  1. Ken je grenzen, zoals die zijn vastgesteld door de Shari’ah
  2. Treed op met wijsheid en tact
  3. Geef cadeautjes ter verzachting van de harten
  4. Vraag Allah dagelijks om jouw familie te leiden naar de islam
  5. Doe Duaa dat Allah jouw karakter en de omgang met jouw familie doet verbeteren

Sayyiduna Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat een persoon heeft gezegd: ‘’O Boodschapper van Allah ﷺ, wie onder de mensen verdient het meest mijn goede behandeling? Hij ﷺ zei: Jouw moeder, weer je moeder, weer je moeder, dan je vader, dan de meest nabije familieleden in volgorde van nabijheid.’’ [Sahih Muslim] In termen van prioriteit, komt het goed behandelen van de moeder voorop. Vervolgens het goed behandelen van de vader en hierna de nauwe bloedverwanten.

Niet-mahram familieleden

Geef jezelf en je familie genoeg tijd voor het aanpassen, net zoals het geval is bij elke andere grote verandering in het leven. Ik raad het niet aan om meteen te ontwennen (‘’cold turkey’’) door je koud te gedragen tegenover je niet-mahram familieleden. Wanneer je hen ontmoet tijdens familiebijeenkomsten, wees dan beleefd en vraag hen over hun gezinnen en verontschuldig je vervolgens. Ga niet te ver in het vermijden van hen en ook niet in het te close zijn met hen. De meeste mensen bieden weerstand tegen verandering, zelfs wanneer het beter voor hen is, omdat we wezens van gewoonte zijn. Neem kleine stapjes in het nemen van afstand en met verloop van tijd zal het makkelijker voor je worden in shaa Allah.

Tante

Probeer jezelf te plaatsen in de schoenen van je tante. Ze is waarschijnlijk van streek, omdat jij de religie van je voorvaderen hebt verlaten en ze zou de persoon die jij nu bent, kunnen begrijpen.
Concepten, zoals mahram en niet-mahram, zijn waarschijnlijk verwarrend en maken haar van streek. Probeer een andere benadering uit. Verzeker haar ervan dat je nog steeds haar nichtje bent en dat je nog steeds van haar en van de rest van je familie houdt. Misschien doe je sommige dingen nu anders, maar dat verandert niet hoe belangrijk zij voor jou is, etc. Doe leuke dingen met haar; ga bijvoorbeeld naar het park, ga samen uit eten, ga op vakantie, etc. Ik hoop dat ze na verloop van tijd zal zien dat jouw moslim zijn, jou een betere versie van jezelf heeft gemaakt.
Sommige zaken zijn moeilijk uit te leggen aan niet-moslim familieleden. Hoe dan ook kunnen vele uitdagingen indirect opgelost worden door simpelweg sabr te tonen en goed gedrag uit te oefenen. Onthoud dat Allah de Draaier van de Harten is.
Moge Allah jouw karakter verbeteren en je familieleden naar de Islam leiden.
Wassalam,
[Ustadha] Raidah Shah Idil
Gecontroleerd en goedgekeurd door Shaykh Faraz Rabbani
Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2016/11/17/15516/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram