MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Wat is het verschil tussen het ‘’Ma’sum’’ en ‘’Mahfuz’’ zijn?

Beantwoord door Faraz A. Khan

Vraag:

Ik heb laatst gehoord dat de Metgezellen [Radiya Allahu ‘anhum] van de Profeet ﷺ  ‘mahfuz’ waren.
Mijn begrip hiervan is dat de Profeten [Moge Allah hen zegenen en vrede schenken] ‘ma’sum’ waren, betekenende dat ze beschermd waren voor het begaan van zonden. Echter, ik ben niet op de hoogte van zo'n bescherming welke verleend is aan de Metgezellen [Radiya Allahu ‘anhum].
Ik zou u dankbaar zijn als u deze concepten [namelijk mahfuz en ma’sum] zou kunnen uitleggen, en hoe deze van elkaar verschillen?


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,
Ik hoop dat dit jou in de beste staat van gezondheid bereikt.
Beide termen - ‘ma’sum’ en ‘mahfuz’- impliceren het beschermd te zijn van zonden, terwijl er een belangrijk verschil is, namelijk:

(a) Het ‘ma’sum’ zijn, houdt in dat Allah het onmogelijk maakt voor de persoon om te zondigen; dit is van toepassing op alle Profeten en engelen [moge Allah hen zegenen en vrede schenken] en niemand anders. Dit is in feite een noodzakelijke eigenschap van alle Profeten.

(b) Het ‘mahfuz’ zijn, houdt in dat Allah de persoon over het algemeen beschermt voor het verrichten van zonden, ondanks dat het mogelijk is voor hem/haar om dat wel te kunnen verrichten. De meeste Metgezellen - vooral degenen die het dichtst tot de Boodschapper van Allah ﷺ stonden - waren ‘mahfuz’. Sommige heiligen (awliya’) kunnen dit niveau ook bereiken.

[Bajuri, Tuhfat al-Murid]
En Allah weet het Best.
Wassalam
Faraz
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani

Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2012/03/19/whats-the-difference-between-being-masum-and-mahfuz/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram