MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Is geloven in de wetenschap in strijd met islamitische overtuigingen?

Vraag:
Wordt het bestuderen en geloven in de wetenschap beschouwd als shirk? Beïnvloedt het mijn ‘Aqieda als ik geloof dat bliksem wordt veroorzaakt door elektrische ladingen terwijl ik ook geloof dat alles van Allah komt?

Antwoord:
Het bestuderen van en geloven in de wetenschap wordt niet beschouwd als shirk (het toekennen van deelgenoten aan Allah). Wetenschap is een hulpmiddel en een middel om feiten te ontdekken, geen opslagplaats van absolute waarheden. Naarmate nieuwe informatie beschikbaar komt, kan wetenschappelijke inhoud veranderen. Daarom mag zij niet worden beschouwd als een definitieve maatstaf voor waarheid. Een van de eerste lessen die we leren in zelfs de meest basale wetenschapsvakken, is dat geen enkele theorie als absolute waarheid wordt aanvaard.

Allah is de Oorsprong van Alles
Allah wordt beschreven als Al-Awwal (De Eerste) en Al-Akhir (De Laatste), wat betekent dat Hij de oorsprong van alles is, maar Zelf niet gecreëerd is. De Koran ondersteunt dit:

“Hij is de Eerste en de Laatste, de Meest Verhevene en de Meest Nabije, en Hij heeft volledige kennis van alles.” [Koran, 57:3]

De wereld functioneert door middel van verschillende middelen en oorzaken (asbab), maar deze zijn slechts schijnbare oorzaken en geen onafhankelijke bronnen van kracht. De ware bron van kracht achter elke oorzaak en gevolg is de wil van Allah. Dit inzicht komt overeen met het concept van Tawakkul (vertrouwen op Allah), waarbij een gelovige de beschikbare middelen gebruikt, terwijl hij erkent dat uiteindelijk succes alleen van Allah komt.

Beantwoord door Mawlana Ilyas Patel
Vertaling van een Q&A van SeekersGuidance

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram