MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

De beloning van het bidden van de sunnah rakaat van Fajr.

Vraag: Ik heb een hadith van de Profeet ﷺ gehoord waarin hij zegt dat het bidden van de 2 rakaat voor fajr beter is dan de gehele wereld en alles wat erin zit. Ik vroeg mij af:

  1. Betekent dit dat de beloning die je krijgt in Jannah voor het bidden van de 2 rakaat beter is dan de deze wereld en alls erin? Zo niet, waar wordt er dan naar verwezen?
  2. Zo ja, moet je het altijd bidden voor fajr om voor de beloning in aanmerking te komen of krijg je de beloning ook als je dit af en toe doet, of zelfs maar 1 keer in je leven?

Antwoord: Wa alaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh,
Ik hoop dat je in goede gezondheid en Imaan verkeert, insha’Allah. Ja, het bidden van deze gebeden is beter dan de wereld en alles wat erin zit[Nawawi, Sharh Muslim].`A’isha (moge Allah tevreden zijn met haar) levert over dat de Profeet ﷺ zei, " de 2 (sunnah) rakaat van het fajr-gebed zijn beter dan de wereld en alles wat erin zit" [Muslim]. Het is beter dan de wereld omdat de wereld en diens zegeningen niet vrij zijn van de oudheid van inspanning en vermoeidheid terwijl het uitvoeren van deze 2 sunnah rakaat blijven en niet verjaren [Shah Wali Allah, Hujjat Allah al-Baligha].
Krijg je de beloning als je het af en toe uitvoert?
Volgens de Hanafi wetschool zijn de 2 sunnah rakaat voor het verplichte fajr gebed een sunnah, op het niveau van noodzakelijk (wajib). We begrijpen dat het een gebed is wat zelden gemist werd door de Profeet ﷺ, zoals er aangegeven werd door de Profeet ﷺ dat het gebed voor het verplichte Fajr-gebed 'mij meer geliefd is dan de gehele wereld'.
Deze sunnah van de Profeet ﷺ geeft aan dat men deze dus regelmatig moet bidden gedurende het hele leven, om in aanmerking moet komen voor de beloning. Echter, Allah's genade is oneindig en Hij doet zoals Hij wilt.
En alleen Allah weet het best.
Wassalaam,
Ustadh Tabraze Azam
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani.


Vertaling van:https://seekersguidance.org/answers/hanafi-fiqh/the-reward-of-performing-the-two-sunna-cycles-rakats-of-fajr/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram