MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Het Verrichten van de Tayammum (droge rituele wassing) als men verlamd is

Beantwoord door Shaykh Faraz A. Khan

Vraag:

Recent heeft mijn moeder een beroerte gekregen en ligt ze incapabel op bed. Haar linkerzijde is verlamd. Zij is totaal niet in staat de Wudoe (rituele wassing) te verrichten en ik vroeg me af of ze in plaats daarvan Tayammum (droge rituele wassing) mag verrichten. Zou een persoon worden vrijgesteld van het verrichten van de Wudoe (en dus in aanmerking komen voor het verrichten van Tayammum) als zij fysiek onbekwaam zijn om zelf de Wudoe te verrichten?


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,
Moge dit bericht u in goede orde ontvangen en moge Allah de Meest Verhevene je moeder spoedig herstellen en haar ziekte een middel maken voor de Goddelijke nabijheid.
Ja, ze mag uiterst zeker de Tayammum verrichten i.p.v. de Wudoe.
Ook is het noemenswaardig dat het geldig is een steen te gebruiken binnen de Hanafi wetschool, al is het klein, door erop te wrijven wanneer men Tayammum verricht. Het gebruik van stof of aarde is geen voorwaarde.
Tot slot, dient ze het gebed te verrichten middels bewegingen met haar hoofd, details hierover zijn omschreven in de volgende informatieve video:
The sunna way of praying when injured or unable to stand<http://www.youtube.com/watch?v=Bt6pja2DKo0&feature=youtu.be>
[Shurunbulali, Maraqi Falah]
En Allah weet het best.
Wassalam
Faraz
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2012/02/16/performing-tayammum-if-paralyzed/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram