MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Hoe moet je hondenhaar en hondenspeeksel reinigen?

Vraag: Als een hond een persoon likt, is het dan nodig om het door de hond gelikte oppervlak zeven keer te wassen? Moet de persoon dan zeep of een ander reinigingsmiddel gebruiken? Wordt mijn kleding als onrein gezien als een hond mij aanraakt?


Antwoord: Walaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh, Ik bid dat jij je bevindt in de beste staat van gezondheid en spiritualiteit.
In de Hanafi-wetschool is het speeksel van de hond onrein, maar niet zijn huid of vacht. Als zodanig, louter ‘het aanraken’ van de hond tegen iemands kleding betekent niet dat er vuiloverdracht plaatsvindt.
Als het speeksel van de hond op iemand zijn kleding komt, dan kan een persoon alleen het vervuilde oppervlak reinigen, totdat er geen makkelijk verwijderbare spoor van het speeksel over is (zoals het drie keer gieten van water over het vervuilde oppervlak, of het vervuilde oppervlak onder de lopende kraan houden). Het zeven keer uitvoeren hiervan of met stof (of een andere reinigingsmiddel) is niet een verplichting maar eerder een aanbeveling.
[ref: al-Halabi, Multaqa al-Abhur; Shurunbulali, Maraqi al-Falah; Ibn al-Humam/Marghinani, Fath al-Qadir `ala al-Hidaya]
En Allah alleen geeft succes.
Wassalam, Faraz Rabbani.


Vertaling van: https://seekersguidance.org/answers/hanafi-fiqh/dog-saliva-dog-hair-and-how-to-purity-impurities/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram