MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Is flossen een vereiste voor de grote rituele wassing (Ghusl)?

Vraag: Assalamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh,
Ik heb begrepen dat Ghusl verbroken wordt wanneer water bepaalde delen van de mond niet kan bereiken doordat er nog etensresten tussen de tanden zitten. Wordt het dan aangeraden om iedere keer dat men Ghusl gaat verrichten, moet flossen als een voorzorgsmaatregel?


Antwoord: Walaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh,
In shaa Allah vindt dit je in de beste gezondheid en staat.
Flossen is niet verplicht bij Ghusl. Etensresten die zich in de mond of tussen de tanden bevinden is oke (excused), of wordt in ieder geval niet geacht te verhinderen dat water de gehele mond kan bereiken. Dit heeft dus geen invloed op de validiteit van de grote rituele wassing (Ghusl).
Verder  is het geen verplichting of een verwachting om je tanden tijdens de grote rituele wassing (Ghusl) te flossen. Het is wel een benadrukte Sunna om je tanden te poetsen tijdens de rituele wassing (Wudu).
Als laatst, het is aangeraden om regelmatig tussen de tanden schoon te maken, wat de Profeet (vzmh) deed door een klein stokje (Khilal) te gebruiken; dit kan ook gedaan worden door te flossen.
(ref: Ibn Abidin, Radd al-Muhtar; works on Prophetic conduct (shama’il)]
En alleen Allah geeft succes.
Wassalaam,
Faraz Rabbani
Vertaling van: http://seekershub.org/ans-blog/2013/07/31/does-using-an-asthma-pipe-invalidate-the-fast/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram