MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Is het Toegestaan Verloren Niet Opgeëiste Voorwerpen te Kopen?

Vraag:

Als het bekend is dat een voorwerp verloren was en weer is teruggevonden (bijv. de Toronto Transit Corporation had recentelijk een veiling voor voorwerpen die waren gevonden in hun tram en na een tijdsperiode waarin hun eigenaars het niet hebben geclaimd) is het dan toegestaan te kopen met zulke achtergrondkennis? Ik denk dat deze vraag kruist met wanneer een gevonden verloren voorwerp rechtmatig verkocht kan worden?


Antwoord:

In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle,
Ten eerste: Een van de voorwaarden voor een rechtsgeldige transactie is dat het verkoop object in bezit dient te zijn van de verkoper. Als zodanig, dat een persoon geen object kan verkopen, welke niet rechtmatig tot zijn bezitting is gekomen. (Sahih al-Bukhari & grote fiqh referenties).
Ten tweede: een verloren object dat gevonden is dient eerst grondig aangekondigd te worden totdat de eigenaar gevonden is. Als echter na een intensieve onderzoek de eigenaar niet gevonden kan worden, dient het object als Sadaqah gegeven te worden. Als de persoon zelf arm is, kan hij het gebruiken voor persoonlijk gebruik. (Radd al-Muhtar, 6/433).
Als deze twee regelgevingen gecombineerd, wordt het duidelijk dat het (normaal gesproken) verboden is een gevonden voorwerp te verkopen, omdat de verkoper niet de rechtmatige eigenaar is. Evenzo, is de koop van zulke objecten verboden, en wordt het noodzakelijk het terug te geven aan de rechtmatige eigenaars of het als Sadaqah te geven namens hen.
Daarom dient men die volledig bewust is dat een specifiek verloren object gevonden is, welke wordt verkocht, de koop van zo’n object dient te vermijden.
En Allah weet het best
Muhammad ibn Adam al-Kawthari, Engeland
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2011/05/16/is-it-permissible-to-purchase-unclaimed-lost-items/
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram