MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Kan Ik De Prosternaties Ter Vergeetachtigheid Verrichten In Elk Gebed?

Vraag:

Kan ik de prosternatie ter vergeetachtigheid [Sajdah al-Sahw] verrichten in elk gebed, voor het geval ik een fout heb gemaakt welke ik me niet realiseerde? En dien ik ook deze gebeden opnieuw te verrichten aangezien ze ongeldig kunnen zijn?


Antwoord:

Walaikum assalam wa rahmatullah,
Het zou sterk afgeraden (Makroeh Tahrieman), zondig en een verwerpelijke innovatie zijn de prosternaties ter vergeetachtigheid te verrichten bij elk gebed zonder reden.
Prosternaties ter vergeetachtigheid zijn slechts benodigd wanneer men uit vergeetachtigheid een noodzakelijke (Wajib) handeling in gebed nalaat. Het is niet benodigd noch toegestaan voor enige andere handeling [Shurunbulali, Nur al-Idah] Ook de basisveronderstelling is dat jouw handelingen geldig en solide zijn totdat het tegendeel bewezen is.
Let op dat er een verschil is tussen het nalaten van een verplichte (Fard) en een noodzakelijke (Wajib) handeling tijdens het gebed - het voormalige maakt het gebed ongeldig; het laatste maakt het gebrekkig (hoewel geldig). Eerdere gebeden waarin Wajib handelingen nagelaten zijn hoeven niet herhaald te worden. Echter is het wel verplicht om gebeden in te halen waarin verplichte (Fard) handelingen - voorwaarden of pilaren - van het gebed zijn weggelaten.
U dient uit te zoeken wat de noodzakelijke (Wadjib) handelingen van het gebed zijn. Elk betrouwbare handleiding van Hanafi fiqh - hetzij The Absolute Essentials of Taleemul Haq of andere soortgelijke teksten, bevatten deze.
Wassalam
Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/09/10/can-i-perform-the-forgetfulness-prostrations-in-every-prayer/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram