MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Kunnen vrouwen kleurrijke kleding dragen?

Vraag: Mijn moeder wil een kledingwinkel voor vrouwen openen. Ik heb mij ervan onthouden haar te helpen omdat ik denk dat de kleding niet strookt met de Shariah regeling voor vrouwelijke kleding. Van wat ik heb begrepen, mogen vrouwen alleen donkere kleding dragen. Wat is de fiqh over vrouwenkleding?


Antwoord: Assalamu ‘alaykum
Je kan je moeder gewoon helpen gezien het openen van een kledingwinkel voor vrouwen helemaal geen probleem is.
Vrouwen &  kleurrijke kleding
Onze religie heeft algemene richtlijnen gegeven wanneer het aankomt op kleding. Voorbeelden daarvan zijn: je naaktheid (‘Awra) bedekken, bescheidenheid, het vermijden van bepaalde materialen (bijv. zijde voor mannen) enz. Specifieke details/informatie is niet bepaald vanwege de verschillende culturen die op verschillende wijzen de bovengenoemde vereisten nakomen.
Men kan niet zeggen dat er een specifiek, universeel verbod is op het dragen van kleurrijke kleding door vrouwen, en/of een specifieke universele mandaat voor hen om donkere kleding te dragen. Als de kleding van een vrouw overeenkomt met de algemene richtlijnen die uiteengezet zijn door onze legale traditie, dan zou het toegestaan moeten zijn om zulke kleding te dragen. Kleurrijke kleding kan namelijk in bepaalde culturele contexten niet gepast zijn, maar tegelijkertijd kan het in een andere culturele context wel gewoon normaal zijn.
Meehelpen/steunen van een zonde?
Ten slotte, zelfs als we ervan uitgaan dat vrouwen niet zulke kleding mogen dragen, is het nog steeds toestaan voor je moeder om zo’n winkel te openen. Een vrouw mag zulke kleding namelijk wel in bepaalde situaties dragen zoals voor haar man, haar vader, haar broers en voor andere vrouwen. Oftewel, omdat het in bepaalde situaties wel toegestaan is (‘een toegestane gebruik’), zijn de verdiensten die men krijgt door het verkoop van zulke kleding ook toegestaan (en ook doordat men niet direct bijdraagt aan een zonde).
Ustadh Salman Younas
Vertaling van: http://seekershub.org/ans-blog/2013/08/28/can-women-wear-colorful-clothing/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.
 
 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram