MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Mag ik bidden terwijl er bloed vloeit uit een wond?

Vraag: As-salamu alaykoum! Recentelijk heb ik een rugoperatie gehad. Soms vloeit er nog bloed uit dat ontstaan is door de operatie. Ik heb dit opgemerkt terwijl ik aan het bidden was. Is het toegestaan voor mij om te bidden als er bloed vloeit uit deze operatiewond?

Antwoord: Wa alaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh,

Ik bid dat jij je bevindt in de beste staat van gezondheid en religie.

Als jij als geëxcuseerde (ma`dhur) wordt gezien, dan is het toegestaan om te bidden terwijl het excuus (het bloeden uit een wond in jouw geval) voorkomt. Om vast te stellen of jij een excuus hebt, moet een tijdsperiode van een gebed voorbij zijn gegaan waarbij jij niet genoeg tijd hebt gehad om een minimale wassing (wudu) te verrichten, en een snel gebed uit te voeren, zonder dat het excuus (het bloeden) voorkomt.

Echter, als jij wel in staat bent om zittend te bidden, zodat het excuus (het bloeden) niet zou voorkomen, dan ben je verplicht om zittend te bidden, en word je dus niet als een geëxcuseerde (ma`dhur) beschouwd.

En alleen Allah geeft success.

Wassalam

Ustadh Tabraze Azam
Vertaling van een Q&A van SeekersGuidance

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram