MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Missen van iftar; is mijn vasten geldig?

Vraag:

Wat doe ik in een situatie als ik vlak voor iftar thuiskom, in slaap viel en pas wakker werd toen mijn familie suhoor nuttigde? Moet ik mijn laatste vasten opnieuw doen of zou ik mee moeten eten voordat ik weer ga vasten?


Antwoord:

Assalamu ‘alaykum
Het houden van een iftar is niet een voorwaarde voor de geldigheid van het vasten van een persoon. De geldigheid van het vasten alleen berust op het zich onthouden van eten drinken, geslachtsgemeenschap en andere aspecten dat het vasten verbreekt in de tijd dat Fajr begint tot Maghrib. Als zodanig beschreven, is het vasten geldig in bovenstaande scenario.
Echter, de iftar is een sunnah van de Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam]. De Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam] heeft specifiek aanbevolen om het vasten zo snel mogelijk te verbreken wanneer Maghrib aangevangen is. Sahl ibn Sa’d (Moge Allah tevreden zijn met hem) vertelt dat de Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam] zei:

“Mensen zullen zich doorgaans in een goede conditie bevinden zolang zij zich snel ertoe aanzetten om het vasten te  verbreken”. [Bukhari, Muslim].

Als zodanig beschreven, zou een persoon het slapen moeten vermijden op een bepaald moment omdat er niet alleen een risico is dat men de aanbevolen sunna zal missen, maar ook de mogelijkheid om het gebed te missen, wat een veel serieuzere zaak is.
En Allah alleen geeft success
Wassalam
Beantwoord door Sidi Salman Younas
Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/08/23/missing-iftar-is-my-fast-valid/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram