MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Regels met betrekking tot pruiken en hair extensions

Beantwoord door Ustadha Umm Ihsan 

Vraag:

Mag ik hair extensions plaatsen in mijn haar als deze van nylon zijn gemaakt, niet van het haar van een mens, zodat mijn haar stevig wordt en ik het kan vastklemmen? Ik heb gehoord dat de Profeet [sal Allahu alayhi wa sallam] dit soort vrouwen heeft vervloekt.


Antwoord:

BismiLlahirRahmanirRahim

Het dragen van een pruik of hair extensions, dat bestaat uit het haar van een mens (of varkenshaar) is verboden in de Islam met consensus. Het is volgens de Hanafi madhhab toegestaan om niet-menselijk haar te dragen. Alhoewel het beter is om te vermijden door het sterke meningsverschil in andere wetscholen over de onvoorwaardelijke ontoelaatbaarheid.
 

De ontoelaatbaarheid van het dragen en verkopen van menselijk haar

De profeet [sal Allahu alayhi wa sallam] zei:
''Allah vervloekt de vrouw die haar eigen haar (of het haar van een ander) mengt met het haar van een ander en degene die hierom vraagt. En [Allah vervloekt] de vrouw die zichzelf of een ander tatoeëert en degene die hierom vraagt.'' [Bukhari; Muslim; Abu Dawud; al-Tirmidhi; ibn Majah; Ahmad; Sunan Nasai; ibn Hajar, Fath al-Bari]

De fundamentele betekenis in de Arabische taal van de woorden ''Allah vervloekt'', is dat men ver van Zijn Genade is. [al-Nahlawi, al-Hadhr wa al-Ibaha; ibn Hajar, Fath al-Bari; Tafsir al-Qurtubi]. In deze specifieke overlevering duiden deze woorden op de intensiteit van het verbod om het haar te mengen met dat van een ander. (ibn Hajar, Fath al-Bari; al-Munawi, Fayd al-Qadir). Dit is een waarschuwing van Allah, zodat een persoon het vermijdt om in het kwade te vervallen. [al-Sanadi, Hashiyyat al-Sanadi ‘ala ibn Majah].

Geleerden concluderen dat de reden waarom Allah zulke vrouwen vervloekt, is dat zij allen elkaar helpen in het proberen te veranderen wat Allah heeft geschapen en dit is een zonde. [ibn Battal, Sharh al-Bukhari]. Voorwaar, Allah heeft ons in de beste vorm gemaakt en Hij heeft eenieder van ons mooi gemaakt op verschillende manieren. Het heeft geen zin om onze uiterlijke vorm te veranderen, wetende dat Allah heeft gewild dat wij er uitzien zoals we zijn vanuit Zijn opperste en goddelijke wijsheid.

 
Daarnaast moet elk deel van het menselijke lichaam gezien worden als indrukwekkend en nobel. Een persoon mag in geen enkel opzicht baat hebben bij het lichaam van een ander. Zodoende is het niet toegestaan om het haar van een ander te dragen of verkopen. [ibn Abidin, Radd al-Muhtar; Kamal ibn Humam, Fath al-Qadir; Muhammad ibn Sulayman, Majma al-Anhur]. Daarnaast kan deze daad leiden tot bedrog, aangezien velen voor de gek gehouden kunnen worden door iemands ware uiterlijk.
 

De regels over het niet-menselijk haar

Toch geven Hanafi geleerden aan dat er een vrijstelling is voor vrouwen die bont of wol van dieren aan hun eigen haar toevoegen. Deze daad wordt gerekend als toegestaan, omdat het wordt gezien als een vorm van versiering en niet bedrog. [al-Nahlawi, al-Hadhr wa al-Ibaha; al-Kasani, Badai al-Sanai’, Kamal ibn Humam, Fath al-Qadir; al-Babarti, al-`Inayya Sharh al-Hidayya]. Daarom, indien de hair extension gemaakt is van puur synthetisch haar of van haar van dieren, anders dan varkens, zou het toegestaan zijn om het te dragen.
Hoe dan ook is er een sterk meningsverschil in de andere wetscholen. [Nawawi, Sharh Nawawi ‘ala Muslim; al-Ayni, Umdat al-Qari Sharh Sahih al-Bukhari] Het is dus beter om deze handeling te vermijden.
Barak allah fikum,
Umm Ihsan

Gecontroleerd en goedgekeurd door Faraz Rabbani

Ustadha Umm Ihsan is een vrouwelijke student van islamitische kennis uit de US. Ze studeert bij vooraanstaande Hanafi geleerden in Syrië en andere plaatsen.

Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/09/18/rulings-related-to-wigs-and-hair-extensions/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram