MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Reizen op vrijdag: afgeraden of niet?

Vraag:

Mijn vraag heeft betrekking tot het reizen op vrijdag. Omdat het samenkomen voor het Vrijdagsgebed verplicht is voor mannen, vraag ik mij af of het reizen op vrijdag een geldig excuus is om het vrijdagsgebed over te slaan in Hanafi fiqh. Tevens, is het afgeraden om te reizen op vrijdag?


Antwoord:

Walaikum salam warahmatullahi wa barakatuh.Reizen is een geldig excuus voor mannen om het Vrijdagsgebed niet bij te wonen, alhoewel er wel een beloning is voor het bijwonen hiervan. [Shurunbulali, Maraqi al-Falah; Ibn Abidin, Radd al-Muhtar].
In de Hanafi school, is het niet afgeraden om te reizen op vrijdag. [ibid].
Alhoewel:
(1)  Als de tijd voor het Vrijdagsgebed is ingegaan voordat iemand de intentie had om te reizen, dan moet die persoon eerst het Vrijdagsgebed bijwonen, tenzij hij het middel zou missen om zichzelf te vervoeren (vlucht, trein) en
(2) wanneer mogelijk, is het aanbevolen om te vermijden om het begin van een reis op vrijdag na Fajr te starten, als dat zou betekenen dat het Vrijdagsgebed gemist zou worden. Om een meningsverschil te vermijden met die van de Shafi’s waarin het afgeraden wordt of zelfs niet toegestaan is.
En Allah alleen geeft success
Shaykh Faraz Rabbani.
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2010/07/14/traveling-on-friday-disliked-or-not/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram