MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Twijfels tijdens het gebed en het opnieuw verrichten van deze gebeden

Vraag:

Ik wist niet dat een persoon in het geval hij twijfelt of hij de derde of de vierde Rakaah aan het verrichten is, at-tahiyyaat dient te reciteren in deze en de volgende Rakaat. Ik was gewend om de derde en de vierde Rakaah met één at-Tahiyyat te verrichten aan het einde van de vierde Rakaah wanneer zo’n geval zich voordeed. Zou ik nu Qadha moeten doen van al deze gebeden?


Antwoord:

Ik hoop dat het goed gaat.
Nee, het is niet vereist om de gebeden die je op deze manier hebt verricht, opnieuw te bidden.
Er zijn twee mogelijke scenario’s wanneer iemand twijfelt in welke Rakaah hij zich bevindt:

  1. Het is de eerste keer in zijn leven dat zo’n twijfelgeval zich voordoet.
  2. Het is niet de eerste keer in zijn leven dat zo’n twijfelgeval zich voordoet.

Indien het eerste het geval is, zou de persoon zijn gebed opnieuw moeten verrichten.
Indien het tweede het geval is, zou de persoon een kort moment moeten nemen [terwijl hij nog wel doorgaat in de handelingen van het gebed of de recitatie] om terug te halen in welke Rakaah hij zich bevindt en hij dient dan een redelijke gok te maken. Wanneer de persoon op deze manier handelt, dient hij het gebed te completeren, gebaseerd op de redelijke gok die hij heeft gemaakt. Als voorbeeld: wanneer een persoon twijfelt of het de derde of de vierde Rakaah is en hij, na nadenken, besluit dat het de vierde Rakaah is, maakt hij deze Rakaah af, doet hij de laatste zitting en maakt hij zo zijn gebed af. In dit geval is de prosternatie vanwege vergeetachtigheid (Sadjdah as-Sahw) niet nodig.
In jouw situatie ziet het ernaar uit dat je al een oordeel hebt over de Rakaah waarin jij je bevindt, door niet te zitten in Tashahhud in de derde Rakaah. Om deze reden kan je al je voorgaande twijfels negeren en hoef jij je geen zorgen te maken over het herhalen van deze gebeden.
Als zich in de toekomst weer zo’n geval voordoet, denk er dan aan dat je er niet helemaal zeker van hoeft te zijn om welke Rakaah het gaat. Het enige wat je hoeft te doen is het maken van een redelijke gissing en vervolgens je gebed hierop voort te bouwen.
[Ibn `Abidin, Radd al-Muhtar]
Wasalam
Sidi Salman Younas
Gecontroleerd en goedgekeurd door Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/09/08/doubts-in-prayer-making-up-such-prayers/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram