MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Urine incontinentie en Wudhu [de kleine wassing]

Vraag:

Is er een vrijstelling (in termen van het opnieuw verrichten van Wudu’, de acceptatie van Hajj, herhalen van gebeden, of wat dan ook een staat van Wudu’ vereist) voor een persoon die aan urine incontinentie leidt?


Antwoord:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,
Ik bid dat dit jou in de beste gezondheid en geloof treft.
Deze kwestie is gebaseerd op de regelgevingen van chronische ongeldigverklaring van Wudu.
De Vrijstelling
Wanneer een chronisch excuus als urine incontinentie wettelijk is vastgelegd, dient men slechts Wudu te verrichten ten tijde van elk Fard gebed en mag dan zoveel Fard of Nafl gebeden verrichten gedurende deze gebedstijd, als men wenst.
De Wudu van zo’n persoon wordt slechts ongeldig wanneer de gebedstijd verstreken is, of als Wudu ongeldig wordt middels een andere Wudu verbreker (iets anders dan men’s chronische excuus).
De Voorwaarden van Zo’n Staat
Er zijn drie soorten voorwaarden voor iemand totdat hij wettelijk beschouwd wordt als iemand met een chronisch excuus.
(1) De voorwaarde van het vaststellen van het excuus: het excuus dient gedurende een geheel gebedstijd te duren, van die aard dat de persoon onvoldoende tijd heeft om Wudu te verrichten en het Fard gebed te bidden zonder dat het excuus zich voordoet.
Als het plaatsvindt, mag de persoon de hierboven genoemde vrijstelling in acht nemen.
(2) De voorwaarde van de continuïteit: wanneer een persoon chronisch geëxcuseerd is, dan blijft men wettelijk gezien zo en kan men doorgaan met het in acht name van de vrijstelling zo lang het excuus zich minstens een keer per elk gebedstijd zich voordoet.
(3) De voorwaarde van de beëindiging: een persoon verlaat deze staat alleen als een geheel gebedstijd voorbijgaat zonder dat het excuus zich een enige keer voordoet. Als dat gebeurt, dan is men niet meer wettelijk geëxcuseerd en kan dan niet langer meer handelen op de vrijstelling.
[Shurunbulali, Ascent to Felicity]
En Allah weet het best.
Wassalam
Shaykh Faraz A. Khan
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2011/06/20/urinary-incontinence-and-wudu/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram