MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Verbrekingen van de Wudhu volgens de Hanafi Madhab

Vraag m.b.t. verbrekingen van de Wudhu volgens de Hanafi Madhab

Kunt u alle zaken die de wudu ongeldig maken volgens de Hanafi wetschool benoemen? Wat is het oordeel met het direct aanraken van non-mahram vrouwen?


Antwoord:

Het is vastgesteld in de Giften van Leiding (‘al-Hadiyya al-`Ala’iyya), van Allama Ala’ al-Din Abidin:
Rituele wassing (Wudu) is verbroken door:

  1. Iets dat zich een uitweg baant via de privé delen, zelfs wanneer het in een ongebruikelijk vorm zou zijn zoals wormen of stenen.
  2. Het vloeien van elk ritueel onreine substantie (zoals bloed of pus) van een wond (of: een andere opening) naar een plaats dat reiniging vereist (bijvoorbeeld als het verder vloeide dan daar waar het vloeien begon). Of als het met voldoende kracht uit het lichaam kon treden door middel van de natuurlijke vloeikracht (maar doordat dit was voorkomen om verder te vloeien doordat het was afgeveegd of de vloeistof werd geabsorbeerd door een wondverband).
  3. Een mondvol braaksel, dermate dat een persoon onmogelijk het braaksel binnen kon houden zonder moeite, met uitzondering van flegma.
  4. Bloed (van de mond of keel) dat meer is dan het speeksel of gelijk aan (als het meer naar rood neigt, is de wudu verbroken; als het meer geel is, dan is wudu niet verbroken).
  5. De slaap van een persoon waarbij de achterkant niet correct is gepositioneerd in de zithouding. Voor de persoon wiens zithouding correct is, zal zijn wudu niet verbroken zijn door slaap, zelfs wanneer hij leunt tegen een object op een dusdanige manier dat als dit verwijderd zou worden dat die persoon zou vallen.
  6. Verlies van bewustzijn
  7. Woede
  8. Dronkenschap
  9. Het gelach van een oplettende volwassen persoon, bij een gebed dat Ruku’u en Sujuud bevat, zelfs voor iemand die alleen bidt met hoofdbewegingen. Als het lachen voorkomt na de tashahhud, is de wudu verbroken, maar niet het gebed. Als iemand dermate lacht dat alleen hijzelf het zou kunnen horen, dan is zijn wudu niet verbroken maar is zijn gebed ongeldig.
  10. Direct contact tussen een geërecteerde penis en de vagina van een vrouw.

Het aanraken van een vrouw verbreekt de wudu niet. Alhoewel het aangeraden is om de wudu opnieuw uit te voeren om de meningsverschil te vermijden [in de Shafi’i Madhab verbreekt het namelijk wel de Wudu], in het bijzonder wanneer iemand het gebed zal leiden waar Shafi’s waarschijnlijk aanwezig zijn. Dit is van toepassing in de termen van wudu. Wat betreft het vrijwillig aanraken van een vreemdeling (bv. Non-mahram anders dan iemand’s kind) of van het andere geslacht, is het een zonde en verboden omdat er duidelijke hadiths zijn die dit  verbieden. De Boodschapper van Allah zei: “Het zou beter zijn voor een ieder van jullie om zichzelf in het hoofd te steken met een ijzeren naald dan om een niet-mahram vrouw aan te raken”. (al-Tabarani, met een sterke ketting van overleveraars)
Walaikum assalam,
Shaykh Faraz Rabbani
Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2009/06/05/could-you-please-list-all-the-nullifiers-of-ablution-according-to-the-hanafi-school/
Vond je dit artikel interessant over de verbrekingen van de wudhu? Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram