MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Vragen gerelateerd aan de grote wassing (ghusl)

Vraag:

Ik probeer om de ghusl elke dag te verrichten onder de douche maarhet duurt te lang dus kan de volgende: (1) als ik ghusl doe moet ik de prive gedeelte wassen voor ik wudu en ghusl verricht? (2) tijdens het wassen van de prive gedeelten voor ghusl en wudu moet dit 1 keer gedaan worden of 3 keer? (3) as ghusl verplicht is en niet alleen de prive gedeelte is onrein, maak je alleen de onrein gebied zelf schoon of moet je alles schoonmaken (aangezien water van de onreine gedeelte naar de reine gedeelte kan gaan tijdens het wassen). (4) wat is de definitie van wassen. Ik weet dat de hele lichaam nat moet zijn maar moet er ook geveegd worden over alles?


Antwoord:

Ik bid dat het goed met je gaat en dat je gezond bent.
(1) Ja, het is een bevestigd Sunnah om de prive gedeelten te wassen voor je begint met de wassing (ghusl), zelfs als er geen onreinheid is in dat gebied.
(2). 1 keer verrichten is genoeg.
(3) De Sunnah is om elke onreinheid op het lichaam te verwijderen. Dit word gedaan voor je begint met het nemen van de grote wassing om de verspreiding van de onreinheid te voorkomen tijdens het wassen.Het schoonmaken van het gebied met de onreinheid is genoeg, hele lichaam hoeft niet. De doel hiervan is om alle twijfels die naar boven kunnen komen met betrekking tot de verspreiding van de onreinheid tijdens het wassen uit te sluiten. Dus als je alle sporen van onreinheid heb verwijderd voor het nemen van de wassing moet het genoeg zijn om zulke twijfels te negeren.
(4) "Wassen" houd in dat er water vloeit over het lichaam. Dit is niet te vermijden tijdens het douchen dus je zou geen twijfels moeten hebben of je lichaam wel of niet is gewassen. Vegen of wrijven is niet verplicht voor de grote wassing al is het wel een Sunnah om te verrichten. Wat met een gerust hart gezegd kan worden is dat als iemand de Sunnah onderdelen van de Ghusl heeft verricht dan kan hij er zeker van zijn dat hij zijn Ghusl goed heeft verricht. Het verrichten hiervan moet niet te lang duren en het moet ook de twijfels uit sluiten die hierna kunnen komen.
Deze moeten genegeerd worden aangezien ze niks meer zijn dan fluistering van de duivel, het opvolgen waarvan een zonde is. Imam Kasani in zijn Bada'i al Sana'i zegt dat iemand die met regelmaat last heeft van deze fluisteringen er totaal geen aandacht aan moet besteden. Onze religie is makkelijk gemaakt voor ons dus we moeten het niet moeilijk voor ons zelf maken. Hetgeen wat de Boodschapper van Allah [sal Allahu alayhi wa sallam] ons heeft geleerd moet genoeg zijn voor ons.
[ref: Shurunbulali, Maraqi al-Falah; Ibn `Abidin, Radd al-Muhtar]
Wasalam
Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/08/27/questions-related-to-the-ritual-bath-ghusl/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram