MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Vrijdagsgebed in het Westen

Vraag:

Is het vrijdagsgebed in het Westen geldig?


Antwoord:

De hedendaagse toonaangevende geleerden stellen dat het vrijdagsgebed in het Westen en andere niet-moslim landen geldig is. Als dit niet zo was, dan zou het houden van het vrijdagsgebed zondig zijn, aangezien het niet toegestaan is om opzettelijk (de oproep tot) een aanbidding te verrichten die ongeldig is.
Het is niet een voorwaarde van het vrijdagsgebed dat het in een Moslim-land verricht wordt. De voorwaarde die soms voor verwarring zorgt is dat de toestemming van de Sultan (Moslim leider) vermeld wordt als noodzakelijk. [cf. Shurunbali, Imdad al-Fattah; Ibn Abidin, Radd al-Muhtar]. Hoewel, dezelfde teksten vermelden dat indien er zo een leider ontbreekt, het geldig is om iemand te kiezen die het vrijdagsgebed leidt, zolang er geen openlijke onenigheid is. Het punt van hierboven genoemde voorwaarde is het vermijden van onenigheid, niet de toestemming van de leiders per se.
Dit was een kwestie in het verleden in India, want veel moslims leefden niet onder het gezag van een moslim leider; hoewel de fatwa van de geleerden was dat het een gemeenschappelijke verplichting voor die gemeenschappen is om het vrijdagsgebed te houden vanwege de algemene aard van het Goddelijke Bevel om dat te doen en de individuele verplichting voor de moslimman om het bij te wonen.
En Allah alleen geeft succes
Antwoord van Shaykh Faraz Rabbani
Bron:
http://seekershub.org/ans-blog/2009/07/02/friday-prayer-in-the-west/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram