MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Consumeren van brood die sporen van alcohol bevatten volgens de Maliki wetschool

Vraag:

As-salamu 'alaykum. Ik ben er achtergekomen dat normaal brood, dat is gefermenteerd, alcohol bevat als bijproduct. Betekent dit dan ook, volgens de Malikis, dat al het geproduceerde brood haram is om te consumeren? Ook bevat het ongefermenteerde brood sporen van een bepaalde hoeveelheid alcohol. Mogen we deze hoeveelheid negeren of zijn ze van belang?


Antwoord:

Het consumeren van gefermenteerde brood is toegestaan volgens de Maliki school. Wat betreft de bezorgdheid dat het alcohol bevat, het is mogelijk dat er sporen achterblijven tijdens het proces dat het deeg rijst. De sporen van deze gehaltes maakt het brood echter niet onzuiver. Er zijn ook sporen van alcohol te vinden in rijp fruit, zelfs als die nog aan de boom hangen, toch is er geen twijfel over de toegestaanheid van het eten van fruit.
In deze discussie is het belangrijk dat we de Maliki definitie van intoxicaties (muskir) in beschouwing moeten nemen bij de beargumentatie of  iets onzuiver (najas) is. Vloeibare intoxicaties zijn vloeibaar, het schaadt het intellect en niet zo zeer het lichaam. Het veroorzaakt energie en blijheid (Dardir, Sharh al Kabir). Als een van deze voorwaarden niet aanwezig zijn, zoals hetgeen dat solide is, dan zal het niet gezien worden als onzuiver.
Gefermenteerde brood valt niet onder de definitie van wat een intoxicatie is omdat het solide is. Daarnaast kan een persoon er ook niet vergiftigd door worden bij het eten daarvan. Wat betreft de sporen van alcohol, we worden niet aansprakelijk gesteld om ervoor op te passen noch behoren we het te vermijden. Er zijn sporen van alcohol in diverse soorten voedsel dat toegestaan is om te eten, net zoals yoghurts. Als de hoeveelheid alcohol kenbaar wordt gemaakt doordat een persoon daardoor onder invloed raakt bij het innemen daarvan, dan zou het onzuiver zijn.
En Allah ta'ala weet het best.
Shaykh Rami Nsour.
Vertaling van: http://seekershub.org/ans-blog/2013/07/16/eating-bread-with-trace-amounts-of-alcohol-in-the-maliki-school/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram