MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Het consumeren van alcohol in eten in de Maliki school

Vraag: As salaam alaikum,
Met betrekking tot de vraag over alcohol in brood, wat is de mening van de Maliki madhab over ingrediënten zoals spiritus, cider en balsamico azijn en vanille-essence/extract in voedingsmiddelen. Mij is verteld dat dit vloeibare bedwelmende middelen zijn die het intellect beïnvloeden (voordat ze aan het voedsel worden toegevoegd) en dus wordt het hele voedsel onzuiver. Hoewel het gemakkelijk is om uit te vinden of voedsel vegetarisch is, is het erg moeilijk om uit te vinden of voedsel is bereid met mayonaise, balsamico azijn, ketchup, sojasaus, vanille etc. zonder onbeleefd te zijn aan de gastheren.


Antwoord: Wa aleikum salaam,
Balsamico azijn en alle andere soorten azijn worden in de Maliki Madhab als zuiver beschouwd, omdat ze het bedwelmende vermogen van de wijn (Khalil, Al Mukhtasar) hebben verloren. In termen van smaakstoffen die alcohol als conserveermiddel gebruiken, zijn ze niet zuiver volgens de Maliki school en zouden ze elk voedsel dat ze in contact komen met vuil maken. Een ding om te onthouden is dat voedsel wordt beschouwd als puur tot bewezen onzuiverheid.
In de Hanafi madhab zijn vloeibare bedwelmende middelen niet onzuiver zolang ze niet gemaakt zijn van druiven. Zo vindt u veel moslims die niet te maken hebben met het eten van voedsel met alcoholhoudende smaakstoffen. Omdat dit geldige verschil van mening bestaat, zou men niet in staat zijn om anderen te beletten voedsel te eten dat op alcohol gebaseerde smaakstoffen in hen hebben. U kunt hen zachtjes aanmoedigen om zaken te laten waar een verschil van mening over bestaat.
Beantwoord door Shaykh Rami Nsour
Vertaling van: https://seekersguidance.org/answers/maliki-fiqh/consuming-alcohol-in-foods-in-the-maliki-school/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram