MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Maliki mening over in de Ramadan tien minuten voor Fajr stoppen met eten

Vraag:

Als iemand de madhab volgt van Imam Malik, is het toegestaan om imsak te doen, in andere woorden, tien tot vijftien minuten voor fajr stoppen met eten. Elke Ramadan voegt de lokale moskee een extra rij aan de gebedstijden toe. Naast fajr staat er imsak. Imsak is ongeveer tien tot vijftien minuten ervoor. Het is me verteld dat het niet verplicht maar wel aanbevolen is om te stoppen met eten rond deze tijd.
In sommige online fatwas staat vermeld dat dit in de islam een handeling van extremisme en innovatie is. Ondanks dat deze shuyookh de Maliki madhab niet vertegenwoordigen ben ik nog steeds onzeker over de waarheid. Wat zou u adviseren rondom deze zaak?


Antwoord:

In de Maliki madhab (wetschool) is het aanbevolen om een korte tijd voor de ingang van fajr te stoppen met eten. Dit is gebaseerd op de handeling van de Boodschapper van Allah ﷺ. Hij ﷺ stopte met eten op de tijd van fajr minus de tijd die het in beslag nam om vijftig verzen uit de Quran te reciteren.
Als een persoon net iets voor fajr zou eten, dan is zijn of haar vasten technisch gezien geldig, wel heeft deze persoon dan een aanbevolen Sunna achterwegen gelaten. Een persoon dient voorzichtig te zijn met het net voor fajr eten. Deze voorzichtigheid is voornamelijk nodig wanneer een persoon niet zeker is over de precieze tijd van fajr, bijvoorbeeld bij een bewolkte horizon of wanneer een persoon in een vallei is.
En Allah weet het het beste.
Beantwoord door Shaykh Rami Nsour
Vertaling van: https://seekersguidance.org/answers/general-counsel/maliki-view-on-stopping-eating-10-minutes-before-fajr-in-ramadan/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram