MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Wanneer mag je de gebeden samenvoegen vanwege regen in de Maliki wetschool?

Vraag: Wat is de positie van de Maliki-school over het combineren van gebeden als gevolg van regen of geen zonnig weer in het algemeen, en wat zijn de voorwaarden om het geldig te maken? We leven in Florida en het regent hier vaak in de zomer. Ook, hoewel sommige masajid ver zijn, reizen we in auto's, dus er is niet veel gedoe als het gaat om nat of vuil worden van de regen en plassen.


Antwoord:
De uitspraak van het samenvoegen van het gebed vanwege regen
Volgens de Maliki madhab is het een aanbevolen dispensatie (rukhsa mandubah) om Maghrib en Isha te vergezellen op Maghrib-tijd in de nacht als het regent. Maghrib zou niet worden uitgesteld tot Isha, maar je brengt Isha naar voren en bidt het na Maghrib. Deelnemen aan Dhuhr en Asr vanwege regen is volgens de Maliki-school niet toegestaan.
De omstandigheden
De voorwaarden voor deze dispensatie zijn dat dit alleen wordt gedaan als gevolg van regen, hagel of zware sneeuw. Het samenvoegen kan ook worden gedaan als er zowel duisternis is (als gevolg van zware bewolking) als modderige paden, maar niet als er slechts één of het andere is. Dit samenvoegen zou gedaan worden in wat als een masjid wordt beschouwd, maar niet als een musallah of een school.
De methode van samenvoegen
De oproep tot het gebed (adhan) zou gegeven worden voor Maghrib direct na zonsondergang en zoals gebruikelijk op de minaret. Dan is het Maghrib-gebed een korte tijd vertraagd en onmiddellijk gevolgd door het Isha-gebed. Het enige dat gedaan zou kunnen worden tussen Maghrib en Isha zou een oproep tot gebed (adhan) voor Isha zijn, maar gedaan in de masjid met een lagere stem gevolgd door een iqamah. Er mogen geen extra gebeden (nafila) worden gedaan tussen Maghrib en Isha.
[Dusuqi, Hashiya al-Sharh al Kabir]
Beantwoord door Shaykh Rami Nsour


Vertaling van: https://seekersguidance.org/answers/maliki-fiqh/joining-prayers-due-to-rain-in-the-maliki-school/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram