MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Zouden we excessief kunnen zijn in het volgen van de Sunnah (Maliki)?

Beantwoord door Shaykh Rami Nsour

Vraag:

Is het mogelijk om te zeggen: ''Dat het Haram en strafbaar is als je een Sunnah handeling excessief verricht’’?


Antwoord:

Excessiviteit

Een gedraging die excessief is, wordt ook wel ''ghuluw'' genoemd in het Arabisch. Excessiviteit varieert van zijnde afkeurenswaardig (Makruh) tot verboden (Haram). Een persoon zou de regels per geval omtrent het desbetreffende onderwerp moeten onderzoeken om te weten of het excessieve gedrag in een specifiek geval afkeurenswaardig of verboden is.

Wudu

Een voorbeeld van een excessieve gedraging zou bijvoorbeeld het wassen van een lichaamsdeel tijdens de wudu kunnen zijn. De methode volgens de Sunnah is het driemaal wassen. Als een persoon hier een vierde of vijfde wassing aan toevoegt, wordt deze gedraging als excessief beschouwd volgens de Maliki geleerden. Er zijn sommigen die zeggen dat het afkeurenswaardig is en weer anderen die zeggen dat dit een verboden vorm is van excessiviteit [Zie het gedeelte over de Wudu in de Mukhtasar van Khalil].

Afgeraden excessiviteit

Voorbeelden van excessiviteit die afgeraden zijn, zijn: meer Zakat betalen dan verplicht is, meer Dhikr doen dan het specifieke aantal dat is genoemd in de Ahadith (zoals de 33 verheerlijkingen na het gebed).

De Sunnah van de Sunnah

Als men de Sunnah op de juiste manier volgt zoals het is doorgegeven, zullen zij excessiviteit ook vermijden. Dit is waarom het belangrijk is om niet alleen de Sunnah te kennen, maar ook hoe de Sunnah in praktijk gebracht dient te worden. Er is een Sunnah van het praktiseren van de Sunnah.
Een voorbeeld zou het eten van dadels kunnen zijn om het vasten te verbreken, welke een Sunnah is. De methode waarop de dadels gegeten zouden moeten worden, is dat men een oneven aantal eet, één voor één, welke met de rechterhand gepakt worden en begint te kauwen met de rechterkant van de mond (bij de eerste hap) en geen geluid maakt tijdens het eten.
Bron: http://seekershub.org/ans-blog/2014/01/14/can-we-ever-be-excessive-in-following-the-sunna-maliki/

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram