MENU
Vergrootglas Icoon
Menu
Vergrootglas Icoon

Moet ik Ghusl uitstellen na het einde van mijn menstruatie?

Vraag: Mijn vraag gaat over Tahara/menstruatie. Nadat er 24 uur geen afscheiding/bloed is gekomen en ik vervolgens Ghusl heb verricht, heb ik soms doorzichtige afscheiding en soms afscheiding gemixt met bloed. Moet ik in een dergelijk geval vasten en bidden of moet ik 24 uur wachten en vervolgens mijn Ghusl opnieuw verrichten? Ik ben in de war; wanneer er geen afscheiding met bloed is, verricht ik mijn Ghusl, maar ik kan het ook niet iedere 8 uur opnieuw doen? Ik volg de Shafi’i wetschool. 


Antwoord: Wa’alaikum assalaam warahmatu Allah,
 Volgens alle wetscholen moet een vrouw zodra de menstruatie/bloeding stopt, Ghusl niet op zodanige wijze uitstellen waardoor ze een gebed mist. Er is geen regel die zegt dat men Ghusl iedere 8 uur niet opnieuw kan verrichten. Een vrouw kan als het nodig is meerdere malen Ghusl verrichten. Het is zelfs verplicht om dit te doen bij terugkerende afscheiding; dat wil zeggen dat ze iedere keer Ghusl zal moeten verrichten wanneer de afscheiding stopt en ze weer wil bidden/vasten.
 Oftewel, iedere keer dat de afscheiding stopt, zorg er dan voor dat je Ghusl verricht voordat de gebedstijd eindigt, zodat je geen gebed mist. Als het uitstellen van Ghusl leidt tot het missen van een gebed, dan zal je dat gebed moeten inhalen.
 Wassalaam,
 Shaista Maqbool


Vertaling van: https://www.seekersguidance.org/answers/general-counsel/should-i-delay-my-ghusl-after-the-end-of-menstruation/
Raadpleeg eventueel ook de andere vragen en antwoorden.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram